Loš start pregovora o minimalcu: Malo nade za 400.000 radnika

22.08.2023

19:35

0

Pregovori o minimalnoj zaradi ove su godine počeli sa još udaljenijim stavovima sindikata i poslodavaca i države nego inače, pa je pitanje da li će se nastaviti i posle petka

Loš start pregovora o minimalcu: Malo nade za 400.000 radnika
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Svake godine krajem avgusta podigne se temperatura u Srbiji ali ne od letnje žege već zbog početka razgovora o najmanjoj ceni rada za sledeću godinu. Ovog leta, ti pregovori su još komplikovaniji i pod većom tenzijom jer sindikati ne žele ni da se počne razgovor o "minimalcu 2024“ dok se ne reši pitanje traženog povećanja za aktuelnu godinu.

- Bili smo spremni za pregovore ali ovo nisu takvi. Pregovori podrazumevaju da su sve strane slobodne i spremne na razgovor a ovde su i poslodavci i država blokirani izjavom predsednika države da će minimalac biti 400 evra. Ali uopšte da bismo razgovarali o minimalcu za 2024. moramo da zatvorimo pitanje povećanja za ovu godinu  – kaže za 24sedam Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Najava dvocifrenog povećanja...

Nakon starta pregovora, optimizam o rešenju ne gaje ni u Udruženju poslodavaca Srbije (UPS).

- Ove godine je početak razgovora dramatičniji nego poslednjih deset u kojima učestvujem, ali trenutno ne vidim da će na kraju biti drugačije nego što je bilo i nekoliko godina unazad. Verovatno će Vlada odrediti koliko će biti povećanje za 2024. godinu, a nama je samo najavljeno da će "biti dvocifreno“ – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, pregovarač i počasni predsednik UPS.

Na početku pregovora sindikatima nije dat pisani odgovor Ministarstva finansija na zahtev za povećanjem minimalca za 2023. godinu, o čemu se razgovaralo u maju.

Tada su razgovori naprasno okončani uz usmeno dato obrazloženje Ministarstva da nema razloga za dodatnim povećanjem, tj, "da se nisu stekli uslovi“.

Odluka 15. septembra

Do 15. septembra mora da se definiše iznos za minimalnu zaradu za narednu godinu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali. On je gostujući na TV Pinku kazao da su pregovori o minimalnoj zaradi počeli juče i da su oni veoma važni jer povećanje minimalne zarade uvek gura i prosečnu zaradu na gore za sve i podsetio da je od 1. januara ove godine povećana minimalna zarada za 14,3 odsto.

Iz SSSS, a u tome su dosad imali podršku i drugog velikog sindikata UGS
"Nezavisnost“, to ne prihvataju kao odgovor i čekaju sledeći sastanak, u petak, a onda…

- Ukoliko ne dobijemo pisani odgovor, makar i obrazloženo kako se za to nisu stekli uslovi, najverovatnije nećemo nastaviti sa razgovorima jer nema nikakvog smisla. Pomenutih 400 evra nije ni minimalac koji bi trebalo da bude ove godine, a ne da važi do decembra 2024. godine – smatra Vuković.

Rupa veća od 12.000 dinara

Iz SSSS dodaju da je minimalna potrošačka korpa još u maju bila za 12.000 dinara veća nego garantovana minimalna zarada a „pitanje je koliko će razlika biti u decembru 2024. godine“.

Iz Unije poslodavaca kažu da čekaju da vide u petak koliko će to povećanje biti, jer tada će predstavnici Ministarstva finansija da detaljno daju koliko će taj „dvocifreni“ rast iznositi. Rast sa ovogodišnjih 340 evra (40.000 dinara), na najavljenih 400 evra (47.000 evra) čini nekih 18 odsto.

- I to je mnogo za veliki broj poslodavaca, jer tolika inflacija nije predviđena za sledeću godinu, pa čekamo da vidimo šta ćemo dobiti zauzvrat. Pomenuto je povećanje neoporezivog dela zarade ali je odbačen zahtev da nam se dodatno smanje doprinosi na plate – kaže Atanacković.

Međutim, povećanje neoporezivog dela zarade, koje je trenutno 21.712 dinara, ne znači mnogo ni poslodavcima, a još manje zaposlenima sa niskim primanjima.

Profimedia
 

Poslodavcima je to mala ušteda, jer porez na platu je 10 odsto, što bi značilo da bi sa povećanjem na 25.000 dinara neoporezivog dela, ušteda bila nekoliko stotina dinara, a povećanje minimalca 7.000 dinara.

Za onih 400.000 radnika na minimalcu u Srbiji je, pak, i tih 7.000 dinara malo. Minimalna potrošačka korpa je u Srbiji u maju (poslednji podatak resornog Ministarstva trgovine) bila 51.874 dinara (442 evra). To je 18,7 odsto više nego što je iznosila godinu dana ranije.

Da ne govorimo koliko je to daleko od prosečne potrošačke korpe od 99.289 dinara (847 evra). A to da će minimalna garantovana zarada biti jednaka minimalnoj potrošačkoj korpi dogovoreno je na Socijalno-ekonomskom savetu (koji čine i sindikati i poslodavci i Vlada) još 2018. godine.

Tada je rok za ispunjenje bio dve godine, to je prolongirano 2020. godine zbog korone, ali ni danas nismo blizu cilja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike