Počinju pregovori za minimalac: Da li će dogurati do 50.000 dinara?

21.08.2023

09:42

0

Minimalnu zaradu, koja sada iznosi 42.000 dinara, najviše primaju ugostitelji, trgovci, sezonski radnici...

Počinju pregovori za minimalac: Da li će dogurati do 50.000 dinara?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Pregovori za minimalnu cenu rada počinju danas, a Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) insistira na korekciji minimalne zarade za tekuću godinu i da se tek nakon korekcije razgovara o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, navodi se sa sajtu te sindikalne organizacije.

Procene su da u Srbiji oko 400.000 ljudi radi za minimalnu zaradu koja sada iznosi 42.000 dinara, a najviše ih je među ugostiteljima, trgovcima, sezonskim radnicima, ali ih ima i u drugim delatnostima. Na spisku su i oni koji minimalac primaju zvanično, a poslodavac im na ruke ("na crno") daje i drugi deo. 

Rast za 5.000 dinara

Takođe, prema nekim procenama, očekuje se da će minimalna zarada u 2024. iznositi oko 47.000 dinara.

Iz Vlade Srbije je ranije najavljeno da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Navedeno je i da će se, prema planu "Srbija 2025", minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine.

Prema do sada poznatim zvaničnim podacima državnih institucija, zaposleni u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu u prvih pet meseci su u minusu za 54.600 dinara, koliko su troškovi minimalne potrošačke korpe veći od minimalnih zarada koje su primili, navodi se na sajtu SSSS.

Po sindikalnim projekcijama, a na osnovu kretanja rasta minimalne potrošačke korpe u prvih pet meseci ove godine, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu biće u minusu za preko 150.000 dinara, odnosno nedostajaće im četiri "minimalca" da pokriju godišnje troškove minimalne potrošačke korpe ili će tri meseca gladovati.

Uz inflaciju i rast BDP

Kako se navodi, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu ostvariće prihod od 478.400 dinara, a troškovi minimalne potrošačke korpe za celu godinu iznosiće blizu 630.000 dinara. 

S druge strane, poslodavci će u pregovorima koji slede tražiti da rast minimalne zarade prati inflaciju, rekao je nedavno direktor Unije poslodavaca Srbije, Srđan Drobnjaković.

- Imali smo već dva neuspešna pregovora, a polovinom avgusta razgovori se nastavljaju. Sindikati su tražili povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara za ovu godinu, što je država odbila. Naš zahtev je da povećanje minimalne zarade prati inflaciju i rast BDP - istakao je Drobnjaković. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike