Nema sluha za drugo menjanje minimalca: Razgovori "na ivici" od početka

16.08.2023

09:02

0

Autor: 24sedam

Radna grupa predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade sastaće se u ponedeljak, 21. avgusta kako bi započeli razgovore o minimalnoj ceni rada, samo je pitanje za koju godinu

Nema sluha za drugo menjanje minimalca: Razgovori "na ivici" od početka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Od ponedeljka i zvanično kreću razgovori o minimalnoj ceni rada ali je pitanje da li če tema biti minimalac za 2024 godinu ili izmena cene rada za tekuću, što od početka godine traže sindikati.

U Uniji poslodavaca Srbije nisu optimisti da će doći do dogovora o minimalnoj ceni rada ni za iduću godinu, a predstavnici sindikata insistiraju da se završe pregovori o povećanju minimalca u ovoj godini, navodeći da nisu dobili zvanični odgovor da je taj zahtev odbijen, piše „Euronews Srbija“.

U Ministarstvu finansija je ranije rečeno da će se držati ustaljene prakse da se u septembru pregovara o ceni rada koja bi važila sledećeg 1. januara.

U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je u razgovorima u maju povodom „vanrednog“ zahteva sindikata, Ministarstvo finansija tvrdilo da se za to nisu stekli uslovi. Inače, pre nego što su otpočeli zvanični pregovori, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će minimalac sa sadašnjih 340 biti povećan na 400 evra.

U UGS "Nezavisnost" kažu da nije bilo sluha da se koriguje minimalna cena rada za ovu godinu, tvrdeći da su se uslovi za to stekli, a da se sada ulazi u fazu pregovora o minimalcu za narednu godinu sa polaznom osnovom tog sindikata da minimalna zarada u 2024. bude povećana 30 odsto.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije, međutim, pominju mogućnost napuštanja pregovora, ako predstavnici Vlade i poslodavaca ne budu hteli da razgovaraju o povećanju minimalne zarade za ovu godinu. S druge strane, u Uniji poslodavaca kažu da su dobili poziv za razgovore o minimalnoj ceni rada u 2024. godini.

Šta ko očekuje

Predsednica UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić rekla je da će u ponedeljak biti izneti inicijalni stavovi i da od tog prvog sastanka ne očekuje mnogo.

- Još jednom ćemo tražiti da se država izjasni o našem predlogu korekcije minimalne cene rada za ovu godinu, jer mi zvaničan dokument u kojem se to odbija nismo dobili. Videćemo kako će se odvijati ovaj prvi sastanak, ništa nećemo da prejudiciramo. Posle prvog sastanka će biti mnogo jasnija pozicija i države i poslodavaca - rekla je Andrić za „Euronews“.

Ona navodi da je jasno da će vreme za to iscureti za ovu godinu i podseća da po zakonu do 15. septembra treba da se postigne ili dogovor na sednici Socijalno-ekonomskog saveta ili Vlada u skladu sa zakonom donosi odluku.


Na pitanje da li očekuje da će sindikati usaglasiti zajednički stav na pregovorima, Andrić je rekla da svake godine nastupaju sa zajedničke pozicije.

Duško Vuković iz SSSS kaže za portal da će uslov tog sindikata biti da se ne otpočinju pregovori o minimalcu za 2024. dok se ne završe razgovori o ovogodišnjem minimalcu s obzirom na to, kako navodi, da ovog trenutka onaj ko prima minimalac najmanje za 12.000 dinara je u zaostatku sa sadašnjim iznosom minimalne zarade.

- Ukoliko predstavnici Vlade i poslodavaca ne žele da o tome razgovaraju, mi verovatno nećemo učestvovati u pregovorima o minimalnoj ceni rada za narednu godinu, jer nema smisla o tome da pričamo pogotovu posle izjave predsednika koliko će biti minimalac za sledeću godinu. Više ne želimo da učestvujemo u farsičnim pregovorima, da mi tražimo neki iznos, a već se zna da će minimalna zarada za celu 2024. godinu biti 400 evra, odnosno 46.000  ili 47.000 dinara - kaže Vuković.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je za Euronews Srbija da su od Ministarstva finansija stigle informacije o kretanjima onih parametara od kojih zavisi kako i koliko bi trebalo povećati minimalnu cenu rada.

- U odnosu na te parametre i na poglede partnera, trebalo bi da se sad formira konkretno kolika bi trebalo da bude cena rada - naveo je Atanacković i dodao da većina poslodavaca, kao i svake godine, jeste na stanovištu da minimalac treba povećati, ali i da će se sačekati da sa predlogom izađe Ministarstvo finansija, jer očekuju i dodatno umanjenje doprinosa i poreza.

- Svake godine se to dešavalo, ili se povećava neoporezivi deo zarade ili se za neki minimalni iznos, pola procenta ili procenat, smanje doprinosa. Na takav način ćemo i dalje da nastupimo, s tim što sindikati godinama imaju isti stav da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom. To se do sada nije ostvarilo, nisu bile mogućnosti, oni će verovatno i ove godine da insistiraju na tome - rekao je Atanacković.

Čedanka Andrić podseća da to nije „stav sindikata“ već zaključak Socijalno-ekonomskog saveta iz 2018. godine, da minimalna zarada na mesečnom nivou ne sme da bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

- Trenutna minimalna potrošačka korpa je 50.600 dinara, ona će u januaru naredne godine po svim predviđanjima biti nešto manje od 53.000, tako da praktično naša polazna osnova za pregovore za narednu godinu će ići da se traži negde uvećanje oko 30 odsto i sa tim povećanjem bi obezbedio samo iznos minimalne potrošačke korpe - rekla je Andrić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike