Kamata dinarskog keš kredita za godinu dana skoro dvostruko veća: Evo koliko su poskupele pozajmice!

14.07.2023

19:45

0

Novo povećanje referentne kamatne stope NBS uticaće na cenu svih bankarskih kredita u domaćoj valuti

Kamata dinarskog keš kredita za godinu dana skoro dvostruko veća: Evo koliko su poskupele pozajmice!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Najnovije povećanje referentne kamatne stope Narodne banke dovešće do poskupljenja kredita u dinarima. Takva mera NBS bila je očekivana zbog inflacije koja se još ne smiruje.

Naime, na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor NBS odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,5 odsto.

Šta je belibor i zašto je važan?

- Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je procenio da je još uvek potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova kako inflaciona očekivanja ne bi rasla i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na održivoj opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije - objasnili su u NBS.

Skok kamate centralne banke dovodi do rasta međubankarske kamate na dinare, belibor, a on je direktno povezan sa ukupnom kamatom na dinarske kredite. Takva promena odnosiće se na sve dinarske kredite koji imaju varijabilnu, odnosno promenljivu kamatnu stopu. Tako da, ako se poveća referentna kamatna stopa NBS, prati je i belibor. Kako je belibor deo formule po kojoj se otplaćuje kredit, to znači da će i rata biti veća za postojeće kredite klijenata.

Podsetimo, pre nešto više od godinu dana, u januaru 2022. godine, referentna kamata NBS iznoslila je samo jedan odsto, a tromesečni belibor ("srpski euribor") bio je čak i manji od toga, iznosio je 0,94 odsto, dok je šestomesečni bio 1,14 odsto. Tada je, takođe, prosečna ponderisana stopa stambenog kredita u dinarima bila 6,69 odsto, a keš kredita u dinarima 9,93 odsto.

U junu 2022. je kamata NBS stigla na 2,5 odsto, belibor je bio na 2,54 i 2,68 odsto, a kamata kod banke 9,8 i 11,71 odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sredinom januara ove godine, u trenutku kada je NBS podigla kamatnu stopu na 5,25 odsto, belibor je bio 4,96 i 5,1 odsto, a kamate su stigle na 10,68 i 13,39 odsto. U februaru je belibor iznosio 5,14 i 5,29 odsto, a kamate su išle preko 11 i 14 odsto, i to dan pre nego što je NBS podigla kamatu na novi iznos od 5,5 odsto.

Od tada je NBS još nekoliko puta povećavala referentu stopu, uz jedno zadržavanje na istom nivou, pa je ona dogurala do sadašnjih 6,5 odsto. U međuvremenu se i belibor popeo na skoro šest odsto (šestomesečni je 5,93 odsto).

Kamata NBS 2008. dostigla 17,75 odsto

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto.

Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje svele na oko sedam odsto.

Profimedia/Pixabay
 

Međutim, periodu niskih kamata došao je kraj još u toku prošle godine, a sada je to sasvim izvesno. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, što pokazuje i primer poskupljenja keš kredita Beograđanke Slavice G. koja već godinama otplaćuje dinarski keš kredit.

- Ovu pozajmica uzela sam od banke 2018. godine. U julu 2022. godine banka me je prvi put obavestila da će podići kamatu, a od tada još nekoliko puta. Tako mi je rata kredita sa 14.846 dinara u julu prošle godine sada otišla na 15.609 dinara – kaže Slavica za 24sedam.

Prema njenim rečima, kada je pre pet godina uzela kredit, godišnja kamata (nominalna kamatna stopa) iznosila je 7,38 odsto. Za isti taj kredit (vredan oko 700.000 dinara), nominalna kamatna stopa do aprila 2022. spustila se na 5,44 odsto.

- Za sve to vreme zbog pada referentne kamate i moja kamatna stopa se spustila, ali taj proces trajao je četiri godine. Zbog porasta referentne stope početkom 2023. kamata je sa 5,44 otišla na 9,45 odsto da bi sada premašila 10 odsto. Pitam se šta će biti u naredne dve godine koliko mi je ostalo da otplatim kredit – ističe naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike