Da li putem video-kola možete da uzmete kredit ili otvorite račun: Evo gde može i koji su uslovi!

26.02.2023

06:30

0

Autor: S. G.

Proces video-identifikacije je alternativa identifikaciji klijenta u njegovom fizičkom prisustvu, objašnjavaju u NBS

Da li putem video-kola možete da uzmete kredit ili otvorite račun: Evo gde može i koji su uslovi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na srpskom tržištu posluje ukupno 21 banka, ali mali broj primenjuju najsavremenije metode komunikacije sa klijentima, poput video-identifikacije.

Zamislite da ste iz nekog razloga sprečeni da odete do banke, a hitno vam je potreban novac ili morate da otvorite nov tekući račun. Možda ste bolesni ili ste na putu u inostranstvu i ne možete u skorije vreme da posetite filijalu banke. Jedan poziv i video uključenje mogli bi da reše problem.

Za pet godina samo pet banaka

Iako je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga i posebnim propisom Narodna banka Srbije (NBS) još 2018. omogućila bankama proveru identiteta klijenata putem elektronske komunikacije, odnosno video-kola, zasad je takvu opciju uvelo samo pet banaka, a jedna je, kako saznajemo, najavila da će to uskoro uraditi.

- NBS na svom sajtu objavljuje Listu obveznika pod nadzorom NBS koji su dostavili obaveštenje i urednu dokumentaciju kojom se dokazuje da su ispunjeni uslovi za sprovođenje postupka video-identifikacije. Trenutno se na ovoj listi nalazi pet banaka, ali i dva društva za osiguranje – kažu za 24sedam u centralnoj banci.

Proces video-identifikacije je, kako objašnjavaju u NBS, alternativa identifikaciji klijenta u njegovom fizičkom prisustvu, koja je obavezan deo procesa uspostavljanja poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

- Primenom ovog propisa, uz primenu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, NBS je stvorila sve neophodne uslove kako bi se proces uspostavljanja poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom mogao obaviti u potpunosti onlajn – naglašavaju u NBS.

Šta to zapravo znači?

Kako za 24sedam objašnjavaju u NBS, identifikacija klijenta može se obavljati i bez njegovog odlaska u poslovne prostorije finansijske institucije.

Profimedia
 

- Ugovor o finansijskoj usluzi u vrednosti do 600.000 dinara može da se zaključi bez upotrebe kvalifikovanog elektronskog potpisa klijenta, tj. korišćenjem metoda dvofaktorske autentifikacije, koji se već godinama koristi u elektronskom bankarstvu za davanje naloga za izvršenje platnih transakcija bez obzira na njihovu vrednost, ili šeme elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti. Naravno, ceo proces je uređen tako da je obezbeđena potpuna sigurnost i bezbednost prilikom ovog vida identifikacije klijenta – kažu u NBS.

Oni dodaju da se zbog toga od finansijske institucije, koja namerava da svojim klijentima ponudi mogućnost video-identifikacije, zahteva da prethodno obavesti NBS o tome, i to najmanje 30 dana pre početka pružanja te mogućnosti, i da joj uz to obaveštenje dostavi dokaze da ispunjava propisane kadrovske, organizacione i tehničke uslove, o čemu je potrebno da dobije i pozitivno mišljenje NBS.

Koje usluge klijent dobija?

- U postupku video-identifikacije moguće je identifikovati korisnike bilo koje finansijske usluge koju pruža određena finansijska institucija, otvaranje računa, zaključenje ugovora o kreditu, zaključenje ugovora o osiguranju, itd. Finansijska institucija dužna je da obavesti NBS o tome za koje svoje usluge namerava da ponudi mogućnost video-identifikacije – ističu u NBS.

Profimedia
 

Inače, u centralnoj banci navode da je broj ugovora zaključenih na daljinu tokom 2022. godine iznosio 154.991, što je za 33,15 odsto više nego 2021.

- Od tog broja, 21.587 ugovora je zaključeno uz primenu video-identifikacije korisnika, što predstavlja povećanje od 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je zaključeno 18.300 ugovora – kažu u Narodnoj banci.

Takođe, kako dodaju, najveće međugodišnje povećanje zabeleženo je za ugovaranje gotovinskih kredita, 44,07 odsto, otvaranje platnog računa, 39,99 odsto, kao i štednju, 34,25 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike