Uštedite na letovanju: Kako da u rezervoar „sipate“ 30 evra manje

25.06.2023

07:35

0

U trošak letovanja, i to ne zanemarljiv, svakako moramo računati i gorivo ali to ne znači da s dobrim „planom puta“ ne možemo proći jeftinije

Uštedite na letovanju: Kako da u rezervoar „sipate“ 30 evra manje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene goriva ovog leta će biti daleko od onih paprenih iz prošle sezone godišnjih odmora ali će i dalje biti daleko od ugodnih. Aktuelnih 177 dinara za litar benzina i 186 dinara za litar dizela, koliko je na srpskim pumpama država odredila za ovu nedelju, nikako ne prijaju kućnim budžetima.

Zbog toga i redovnom godišnjem „hodočašću“ za Grčku prosečan srpski turista mora pristupiti studioznije. Jedna od načina da se bar malo uštedi na putu, da bi se malo više trošilo na plaži je i „plan točenja“ goriva.

Nije tajna, niti iznenađenje, da je srpsko gorivo obično najskuplje u regionu (izuzev Albanije), ali malo ko zna tačno koliko može da uštedi ako se u rezervoar sipa negde drugde. Pa, da vidimo kako je to u našem primeru puta do popularnih letovališta na Halkidikiju: Asprovalte, Nea Vrasne i Stavrosa… kao i Krfa.

Polazna tačka našeg imaginarnog puta je Beograd a prvom rutom za Grčku idemo preko Bugarske. Do Asprovalte imamo 650 kilometara puta, što bi značilo da komotno možemo da natočimo „do čepa“ na polasku i da nam sa prosečnom potrošnjom od šest litara na 100 kilometara ostane trećina rezervoara za vozikanje i izlete po Grčkoj.

Ali, to bi značilo da smo u startu dali 83 evra za benzin (1,51 evra litar) ili 87,5 evra za 55 litara dizela (1,59 evra litar) u Srbiji a potom i napunili automobil za povratak sa bar četrdesetak litara u rezervoaru.

A kako je gorivo u Grčkoj 1,88 evra za litar benzina i 1,55 evra za litar dizela, to mu dođe između 62 i 75 evra. Sve u svemu, ovako trošak za gorivo u zbiru ispadne u proseku oko 155 evra.

Trošak može da bude nešto manji, ako se kalkuliše sa sipanjem. Naime, gorivo je u Bugarskoj jeftinije nego u Srbiji, i tamo za litar benzina plaćate od 1,32 do 1,38 evra dok je dizel 1,3 do 1,35 evra.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Promena cene benzina i dizela u regionu

Ukoliko u Beogradu sipate samo za toliko da pređete nešto više od 310 kilometara, koliko iznosi do granice sa Bugarskom, recimo 20 litara, a onda tamo dopunite rezervoar, u Grčku stižete sa 105 evra troška za gorivo. I ostane vam da pređete još oko 540 kilometara, što po moru što nazad kući.

U povratku ponovo sipate u Bugarskoj, do Beograda vam je dovoljno 25 litara, i ukupno vas put izađe do mora i nazad (i oko 250 do 270 kilometara izleta po moru), dođe oko 140 evra. To je 15 evra manje nego da sipate u Beogradu i Grčkoj.

Za Krf ušteda 30 evra

Slična je računica i kada se za Krf putuje preko Severne Makedonije i Soluna. Ukoliko sipate pun rezervoar u Beogradu, sa tih 55 litara ili prosečnih 85 evra stižete gotovo do samog cilja. Ako se po Grčkoj vozate na izlete još 270 kilometara, kao u prvom primeru, za to i za povratak trebaće vam još око 95 evra na pumpi u Grčkoj i 30 na pumpi u Makedoniji. Ukupno oko 210 evra samo za gorivo.

Naravno, i ovde račun može da bude manji. Prva benzinska stanica u Makedoniji je od Beograda na 365. kilometru, što znači da na polasku moramo da sipamo nešto više od 20 litara, što je oko 35 evra.

U Makedoniji napunimo rezervoar, što je pomalo perverzno zadovoljstvo kada smo svesni da trošimo pare a istovremeno znamo da plaćamo 23 dinara po litru manje kod benzina i čak 52 kod dizela. Naime cena je 1,31 odnosno 1,15 evra za litar. Pun rezervoar od 55 litara je 63 evra kod dizela i 72 kod benzina ali uzmimo da je prosek 67.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Sa tim rezervoarom ponovo bismo mogli da pređemo 920 kilometara ali zašto ne uštedeti još pet evra i dopuniti gorivo i na poslednjoj u Makedoniji, na graničnom prelazu Bogorodica/Evzoni gde je i najjeftinije gorivo u zemlji.

Sa punim rezervoarom ulazimo u Grčku i imamo goriva do Krfa, 270 kilometara izleta i još za 200 kilometara u povratku. To znači moramo da natočimo i u Grčkoj. Da „dobacimo“ do Severne Makedonije biće dovoljno 15 litara.

I onda naravno, s guštom do vrha sipamo jeftini makedonski benzin ili još jeftiniji dizel. To nas košta 67 evra ali za do Beograda bi nam zapravo trebalo samo tridesetak litara odnosno nešto manje od 40 evra. Sve u svemu put nas izađe oko 180 evra, ili za oko 30 evra manje nego kada nismo vodili računa o tome gde i pošto punimo.

Možda nekome ovo izgleda kao preterivanje i previše truda oko relativno malo novca, ali može se to gledati i ovako: zašto ostaviti 30 evra na pumpi kada se za to u Grčkoj može pojesti četiri ili pet pljeskavica, odnosno popiti pet ili šest piva?

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike