Nove cene goriva neće sve naljutiti

23.06.2023

10:25

0

Autor: 24sedam

"Crno zlato" na svetskim berzama pojeftinilo je drugu nedelju zaredom, u proseku je cena pala oko pet odsto, a gorivo je na srpskim pumpama delimično poskupelo

Nove cene goriva neće sve naljutiti
Nova cena goriva - Copyright TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Cene nafte su ove nedelje ponovo pale na svetskim berzama i sada su oko pet odsto niže nego nedelju dana ranije. Tako su se, prema podacima „Blumberga“ fjučersi WTI spustili ispod 68,5 dolara po barelu, dok je brent za avgustovsku isporuku oslabio 73,3 dolara za barel.

Screenshot: Bloomberg
Cena fjučersa brenta za avgust

 

Cene naftnih derivata u Srbiji ove nedelje ponovo ne "prate" svetske berze, pa je danas gorivo u maloprodaji malo skuplje za one koje voze na dizel. Tako će nas narednih sedam dana bezolovni motorni benzin BMB95 koštati kao i dosad - 177 dinara po litru, a evrodizel maksimalno 186 dinara za litar.

Podsetimo da se do danas evrozidel točio za 184 dinara za litar, odnosno dva dinara manje nego što je nova cena.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva na srpskim pumpama

 

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike