Jocino krdo broji više od 100 grla: Gaji mangulice, ne kaje se, a planira i proširenje - za jedan njegov delikates svi znaju!

24.04.2024

07:35

0

Ovu odluku je učvrstio kada je saznao da je meso ovih životinja veoma zdravo za ljudski organizam

Jocino krdo broji više od 100 grla: Gaji mangulice, ne kaje se, a planira i proširenje - za jedan njegov delikates svi znaju!
Copyright Profimedia

Vranjanac Joca Ilić dugo je razmišljao kako da na najbolji način iskoristi pomoćne objekte na očevini, u selu Vlase, koji su godinama bili prazni. Želeo je u njima da uzgaja životinje koje ne zahtevaju stalnu ljudsku brigu kako bi mogao nesmetano da obavlja svoje primarne poslove.

Zato je počeo pažljivo da prati šta u takvim slučajevima rade neki njegovi prijatelji, a kada je saznao da mnogi od njih na prostorima kao što je njegov uzgajaju svinje mangulice odmah je krenuo da se raspituje kako i na koji način to rade želeći da i sam pokuša.

Ovu odluku je učvrstio kada je saznao da je meso ovih životinja veoma zdravo za ljudski organizam, jer u njemu uništava sve štetne sadržaje zbog čega je inače postalo traženo na tržištu.

Printscreen Youtube/AgroTV Srbija
 

 

- Ove svinje su izuzetno otporne i na bolesti i izdržljive u veoma lošim klimatskim uslovima. Ne jedu mnogo, ali zato veoma vole raznovrsnu hranu. Obožavaju da jedu žir hrasta ili bukve - ističe Ilić.

Autohtona rasa

Zato je počeo intenzivno da se raspituje gde bi mogao da kupi ovu vrstu svinja kako bi mogao da na gazdinstvu formira svoje krdo. Put ga je odveo čak u Kragujevac odakle se u očevo selo vratio sa grlima crnih mangulica koje i danas čine okosnicu njegovog krda od 30 svinja prasilja i 80 prasića. Sve svinje je umatičio i na taj način se u Ministarstvu poljoprivrede registrovao kao odgajivač autohtone rase svinje mangulice.

Čim ih je doterao u novi dom kupio je još jednu parcelu na kojoj bi one mogle nesmetno da borave i izgradio dodatne objekte jer je već tada rešio da iz godine u godinu stalno proširuje svoje krdo. Iako se baš potrudio oko njihovog smeštaja svinje su isključivo boravile na otvorenom, obilazeći okolne šumarke u potrazi za žirom i drugim biljem, da se napoje čistom izvorskom vodom na okolnim izvorima, a potom i okupaju u blatu nastalom oticanjem ove vode.

U ograđeni svinjac bi se vraćale tek predveče gde ih je čekao Joca, sa sinom Milošem, koga polako uvodi u posao, da ih nahrani kukuruzom. Sutradan bi opet nastavile istom maršrutom obavezno vodeći sa sobom i mlade prasiće.

- Do sada se nije desilo da i jedno izgube, jer ukoliko bi im zapretila ozbiljna opasnost celo krdo bi stalo u njihovu odbranu, kao što to uostalom rade za svakog svog člana.

Printscreen Youtube/AgroTV Srbija
 

Želi ozbiljno da se bavi preradom i prodajom njihovog mesa. Iz tog razloga već je napravio adekvatnu pušnicu za sušenje mesa. U njoj je počeo da suši meso od mangulica za svoje prijatelje koji od njega kupuju i mast i prženicu, čuveni vranjski delikates, a koje pravi na tradicionalan način.

Kaže da njihovo meso najčešće koriste ljudi koji imaju problem sa imunitetom, koji su podložni stresu, imaju neke srčane tegobe, dijabetes…

- Mangulica ima neverovatnu kremastu mast tako da se od nje mogu napraviti izvanredni suhomesnati proizvodi. Njihovo sveže meso je veoma mekano i sočno i zbog toga veoma ukusno bez obzira na koji način bude pripremljeno jelo. U njemu je sadržaj holesterola za 50 do 75 odsto manji od sadržaja holesterola u mesu drugih rasa svinja - ističe on, piše Agroklub

Zbog ovakvih lekovitih svojstava mesa svinje mangulice Iliću se sve više ljudi obraća sa molbom da od njega kupe prasiće od kojih će da formiraju svoje krdo.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike