Volstrit uzdrman zbog kolapsa banke Silicijumska dolina

12.03.2023

10:03

0

Ovo je najveći bankrot jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine

Volstrit uzdrman zbog kolapsa banke Silicijumska dolina
kolaps banke izazvao potres na berzi - Copyright AP Photo/Jeff Chiu

Na svetskim berzama prošle sedmice zabeležen je veliki pad cena akcija, jer će zbog visoke inflacije centralne banke nastaviti da podižu kamatne stope, a Volstrit je uzdrman i zbog kolapsa banke Silicijumska dolina (SVB).

Na Volstritu akcije "Dou Džonsa" su prošle sedmice opale za 4,4 odsto, na 31.909 bodova, dok je S&P 500 "potonuo" za 4,6 odsto, na 3.861 bod, a Nasdak indeks za 4,7 posto, na 11.138 bodova.

U februaru su ti indeksi značajno porasli jer su se ulagači nadali da će američka centralna banka uskoro prekinuti da povećava kamatne stope i da će konačna kamata, s kojom bi se završio ciklus zaoštravanja monetarne politike, ostati ispod nivoa od pet odsto.

Ali poslednjih sedmica indeksi su izgubili većinu tih dobitaka jer je sve jasnije da se taj scenarij neće ostvariti, objavio je Index hr.

Niz najnovijih podataka pokazuje da je potražnja na tržištu rada i dalje snažna, pa se može očekivati rast plata i potrošnje, a to znači da će američka centralna banka nastaviti da povećava kamatne stope.

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Povel rekao je ove sedmice da je centralna banka spremna za veće korake ako budući privredni podaci pokažu da su potrebne strože mere za zauzdavanje inflacije.

To je izazvalo strahovanja ulagača da će centralna banka na sednici u martu povećati ključne kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, dok se još nedavno očekivalo povećanje za blažih 0,25 bodova.

AP Photo/Jeff Chiu
Kolaps SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u storiji SAD

 

Zbog toga se sada na tržištu novca procenjuje da će do septembra biti povećane kamate u rasponu od 5,50 do 5,75 odsto, dok se sada kamate kreću između 4,50 i 4,75 odsto.

Negativno je na Volstrit uticao i kolaps banke Silicijumska dolina (SVB), najveći bankrot jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine.

Ta banka, koja je godinama finansirala tehnološki sektor, našla se pod pritiskom jer su mnoge startap kompanije počele da povlače depozite.

Da bi povećala kapital, ta banka je prvo nedavno prodala raspoložive obveznice, ali uz veliki gubitak, a potom je u sredu objavila plan za prodaju novih akcija da bi prikupila 2,25 milijardi dolara svežeg kapitala.

AP Photo/Jeff Chiu
Građani i preduzetnici samo u četvrtak povukli iz banke 42 milijarde dolara depozita

 

To je, međutim, izazvalo paniku među građanima i preduzetnicima, koji su samo u četvrtak povukli iz banke 42 milijarde dolara depozita, pa je banka dan završila s negativnim gotovinskim bilansom od gotovo milijardu dolara.

Zbog toga je regulator u petak zatvorio banku i preuzeo kontrolu nad preostalim depozitima. 
I na evropskim berzama cene akcija pale su prošle sedmice.

Zanimljivo je da je američki magazin "Forbs" stavio na godišnjoj listi najboljih američkih banaka Silicijumsku dolinu (SVB) na 20. mesto, a ta banka je ove sedmice bankrotirala.

"Forbs" je 14. februara objavio svoj 14. redovni godišnji popis najboljih američkih banaka, a kao osnovne kriterijume pri sačinjavanju popisa razmatrali su rast, kreditni kvalitet i profitabilnost da bi rangirali 100 najvećih banaka od najboljih do najgorih, preneo je Index hr.

Kolaps SVB je drugi najveći bankrot jedne finansijske institucije u storiji SAD i najveći bankrot američke banke od 2008. godine. 

AP Photo/Jeff Chiu
SVB je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrednu ukupnu imovinu

 

SVB je sada pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC), a njena imovina je zaplenjena. 

Banka, osnovana 1983. godine, osigurala je finansiranje za gotovo polovinu američkih tehnoloških i zdravstvenih kompanija. 

Prema podacima "Forbsa", SVB je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrednu ukupnu imovinu. 

Federalna agencija za osiguranje depozita saopštila je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u toj banci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike