Zarada možda i 10 miliona evra: Dobar nastup Srbije na Gulfood (FOTO)

11.03.2023

11:55

0

Autor: 24sedam

Kompanije iz srpske prehrambene industrije na nedavno održanom sajmu"Gulfood" u Dubaiju imale su skoro 2.000 sastanaka sa potencijalnim kupcima

Zarada možda i 10 miliona evra: Dobar nastup Srbije na Gulfood (FOTO)
Ilustracija - Copyright Promo: Privredna komora Srbije

Srpska prehrambena industrija ponovo je imala zapažen nastup u svetu, na nedavno održanom sajmu"Gulfood" u Dubaiju. Nakon 2.000 sastanaka sa potencijalnim kupcima i saradnicima u tom regionu, prve analize „najavljuju“ poslove vredne čak 10 miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Za većinu proizvođača hrane iz Srbije, pored tradicionalnih izvoznih tržišta, otvorena je šansa za nove poslovne aranžmane sa UAE, Saudijskom Arabijom, Jordanom, Katarom, zemljama Afrike, SAD, Kanadom i drugim udaljenim tržištima.

- Posetioci sajma "Gulfood", kao i potencijalni poslovni partneri imali su priliku da se upoznaju sa širokim asortimanom najkvalitetnijih srpskih proizvoda počev od svežeg i prerađenog, smrznutog, pasterizovanog i konzervisanog voća i povrća, preko proizvoda na bazi tartufa, ajvara, meda, supa, začina, čajeva, voćnih sokova, džemova i marmelada do širokog asortimana slatkiša i zdravih grickalica - ističe Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za sajmove Privredne komore Srbije (PKS).

Naši privrednici održali su niz važnih sastanaka sa velikim distributerima voća u UAE i zemalja Zaliva, kao i sa predstavnicima trgovinskih lanaca.

Sajam za ceo svet

Sajam "Gulfood" organizovan je od 20. do 24. februara ove godine, a 25 kompanija iz Srbije, iz prehrambenog sektora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije (RAS), predstavilo je svoje proizvode u jednoj od glavnih hala Trade Centre Arena/World Food, rezervisanoj za nacionalne paviljone.

 

Na Nacionalnom paviljonu Srbije izvoznu ponudu promovisale su: Master Fruits, ITN Group, PIK Bečej, Sirogojno Company, Strela Group, Master Food, Laki,Don Don, The Fun&Fit Company,NS Bomi, Packom International, Minela, Tartufi SR, Nisha, Yumis, Agranela, Cold Pressok, Budimka, Fruct Company, Jaffa Crvenka; Zdravo Organik, Naš med; kao i kompanije Damar Confit, Revita i Adore Chocolat.

Ovogodišnje, 28. izdanje sajma "Gulfood" prevazišlo je sva očekivanja - preko 5.000 izlagača iz 128 zemalja, od čega 20.000 svetskih brendova, a čak 49 odsto novih izlagača, predstavili su svoje proizvode u 24 hale na preko milion kvadratnih metara i privukli pažnju više od 100.000 posetilaca, kupaca, uvoznika, distributera i maloprodajnih lanaca koji su imali priliku tokom petodnevnog trajanja sajma da se upoznaju sa vodećim dobavljačima hrane i pića u svetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike