Šta kažu građani - da li da nam bakšiš ide "preko računa" (VIDEO)

11.02.2023

06:35

1

Iako mogućnost da napojnica uđe "na fiskalni račun" postoji u drugim zemljama, naši sugrađani nisu u većini za takav potez nadležnih

Šta kažu građani - da li da nam bakšiš ide "preko računa" (VIDEO)
Bakšiš/ilustracija - Copyright Profimedia

Vest da će ugostitelji i hotelijeri tražiti od nadležnih da se reguliše plaćanje bakšiša, odnosno da napojnica uđe "na fiskalni račun“, naišla je na oprečne stavove javnosti.

Iako takva mogućnost već postoji u drugim zemljama, pa čak i u regionu, naši sugrađani nisu u većini za takav gest, već uglavnom smatraju da obavezan bakšiš preko računa nije dobra ideja.

Tako, na primer, u Makedoniji iznos napojnice možete da dopišete na doneseni račun i kada plaćate bankarskom karticom, i to već decenijama. U Hrvatskoj se ova praksa uvodi sada.

Može li dobrovoljno?

Međutim, udruženja hotelijera i ugostitelja HORES navode da je glavna dilema da li da napojnica bude obavezna ili dobrovoljna.

- Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka "servis“ i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos - kaže Georgi Genov, predsednik HORES-a.

Genov ističe da HORES predlaže da se uvede dobrovoljno plaćanje bakšiša. On je precizirao da se ovaj predlog odnosi na plaćanje platnim karticama, dok je, kako je rekao, davanje bakšiša kešom praktično nemoguće kontrolisati.

- Ovde se radi o plaćanju karticama, a tako se obavlja oko 90 odsto plaćanja, i to do određenog iznosa. Ako, recimo, neko plaćanjem karticom daje 1.000 dinara bakšiša, i ako bi neoporezivi procenat bio 10, tada 100 dinara ne bi bilo oporezovano, ostalo bi u kasi i isplaćivalo bi se osoblju koje radi. I to ne samo konobarima, već i onima koji rade u kuhinji i slično - rekao je Genov za Tanjug.

Profimedia
 

Predsednik udruženja HORES ukazuje da je aktuelna situacija veoma problematična.

- Kasa su i novčanik i džep konobara. On kad ide na posao, sav novac mora da ostavi, i ako mu se nađe višak, restoran može da bude zatvoren do deset dana, drugi put do 60, a treći put na čak godinu dana – objašnjava Genov.

Šta kažu građani

Građani koje smo pitali da li su za uvođenje obavezne napojnice preko računa, većinom se ne slažu sa takvim predlogom.

Ipak ima i onih koji su videli takvu praksu u inostranstvu i smatraju da može da se primeni i kod nas.

- To je u inostranstvu uređeno, u evropskim i američkim zemljama, pošto sam tamo bio. Tako da jesam za to. Ali to u Srbiji sada mora malo bolje papirološki da se sredi – naveo je jedan mlađi Beograđanin.

Pitanje formalizovanja bakšiša otvara, međutim, još jedan problem – da li bi time bili oštećeni i radnici, kojima bi gazde preuzimale bakšiš i kasnije im ga „vraćale“, kao i da li se obaveznim bakšišom time dodatno naplaćuje već naplaćena usluga?

- Ugostitelj formira cenu i taj servis bi uračunao ukoliko bi bio obavezan. Ako je preskup, neko neće da plati i neće da ruča tu. To bi bio deo cene i tržište bi to regulisalo. Ta mera ne dodiruje kupca generalno. Sada bi se samo zvanično prikazivao i onda bismo mogli da stimulišemo ljude da ostanu da rade u ovom sektoru, jer je ogroman problem nedostatak radne snage, naročito tokom leta – smatra Genov.

Destimulacija za radnike...

Da bi se time samo oborile plate ugostiteljskih i hotelskih radnika, i inače među najmanjima u privredi - 44.326 dinara u novembru naspram republičkog proseka od 78.326 dinara, smatra poreski savetnik Milan Trbojević.

Profimedia
 

- Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi. Ne verujem da će im država dati novu kategoriju za to i da će im dozvoliti da ne plaćaju doprinose na taj iznos, jer pretpostavljam da će ići na to da bi mogli lako da zloupotrebljavaju i da manipulišu. Mogli bi da daju radnicima minimalnu platu i da jednostavno otkucaju bakšiša koliko im treba. Sa doprinosima bi moglo da se uvede, da bude oporezovano kao plata sa oko 60 odsto, ali konobari ne bi imali korist od toga - kaže Trbojević.

Takav problem imali su u Indiji, gde je prošle godine zaštitnik potrošaća zabranio obavezne napojnice, a Vlada opomenula Nacionalnu asocijaciju restorana Indije (NRAI) zbog povećanog broja žalbi kupaca koji su bili „primorani da plate taksu na uslugu, često fiksiranu na proizvoljno visokom nivou“, i bili „maltretirani ako su tražili da se napojnica ukloni iz računa“,

Kako će na kraju sve to ispasti u Srbiji, mogli bismo da vidimo uskoro, jer iz HORES-a kažu da je priprema inicijative u završnoj fazi i da bi ovih dana trebalo da bude prosleđena na adresu Ministarstva turizma i finansija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike