Koliko treba da bude e-napojnica: Do limita bez poreza

26.04.2024

10:12

0

Autor: R.B.

Rešenje za elektronsko plaćanje napojnice uz ugostiteljski račun, što sada predstavlja problem, bilo bi u određivanju neoporezivog procenta, kažu upućeni

Koliko treba da bude e-napojnica: Do limita bez poreza
Copyright Profimedia

Nova fiskalizacija donela je mnoga poboljšanja i olakšice u radu, uz neke probleme, ali nije rešila i pitanje davanja napojnica u ugostiteljstvu, koje je već dugo u razvijenim ekonomijama uobičajeno da se plaćaju elektronski kao i račun, platnom karticom  ili mobilnim telefonom.

U Srbiji to nije moguće a postoji običaj da ugostiteljskim radnicima zadovoljna mušterija da vrednost 5% do 20% od cene naplaćene usluge, kažu u Udruženju „Hores”.

Poreski gledano, kod nas napojnica ne postoji, tako da je u praksi i kada sed plaća kešom svaki višak novca u kasi ili kod npr. konobara (što se računa kao kasa), poreski prekršaj.

Zbog toga Udruženje „Hores” odlučilo da se nadležnim ministarstvima trgovine i turizma ponovo obrati i zatraži, kako kažu, rešavanje „poreskog tretmana napojnica”. Oni, pre svega, predlažu izmenu zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast, piše „Politika“.

– Predlažemo da se napojnica limitira i bude neoporeziva do iznosa 10% vrednosti usluge, kao i da se evidentira na računu. Sav prihod od napojnica iznad zakonom neoporezivog limita bi bio oporezovan kao i ostali prihod kako bi se izbegao rizik od zloupotrebe. Neophodno je definisati godišnji neoporezivi limit dohotka od napojnica po zaposlenom, kao što je to regulisano u Hrvatskoj. Tamo je to do 3.600 evra na godišnjem nivou koje se ne oporezuju – kaže Georgi Genov, direktor Udruženja „Hores”.

Iz Udruženja „Hores” poručuju da će ovako rešenje za napojnice direktno povećati zarade radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica, a svakako i povećati iznos samih napojnica.

– Iz iznosa napojnice bi se nagradili ne samo konobari ili recepcioneri već i ostali zaposleni u sektoru koji učestvuju u pružanju usluga, čime bi se zaustavilo odlivanje radne snage – kažu u ovom udruženju.

Korist od zakonskog regulisanja napojnice imali bi, smatraju, svi od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, uslužno osoblje veću zaradu, privrednici veći promet i profit, a država veći prihod u budžetu.

Ne mešati e-napojnicu i aplikaciju

Plaćanje bakšiša platnom karticom ili m-bankingom preko telefona ne treba mešati sa jednom od aplikacija za plaćanje napojnice koja se pojavila na srpskom tržištu.

Za razliku od plaćanja napojnice elektronski, što jednostavno može da se doda na iznos kada bi se prilagodila poreska aplikacija, nezavisna aplikacija je praktično biznis posredovanja između npr. kelnera i njegove mušterije koja želi da mu nešto plati (napojnicu), koje je osmislio vlasnik aplikacije.

Zbog toga je i očekivano što to bi to, po mišljenju Ministarstva finansija, trebalo da se oporezuje. Tako je i navedeno u februarskom izdanju biltena stručnih mišljenja, koje je Ministarstvo ja dalo na zahtev kompanije koja je vlasnik platforme za napojnice.DA je biznis u pitanju a ne obična digitalna zamena plaćanja kešom, pokazuje i to što se od svake transakcije, odnosno bakšiša, odbija 15 odsto iznosa za proviziju firmi čija je aplikacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike