Napojnice su zabranjene: Zaštitnik potrošača je u Indiji morao da pritisne restorane

05.07.2022

09:33

0

Autor: 24sedam

Indijska uprava za zaštitu potrošača zabranila je hotelima i restoranima da naplaćuju „uslugu na račun“, odnosno napojnicu

Napojnice su zabranjene: Zaštitnik potrošača je u Indiji morao da pritisne restorane
profimedia-0000789217 - Copyright Profimedia

Nalog po pitanju koje potrošače muče godinama, usledio je nakon što je znatno povećan broj pritužbi kupaca koji su bili primorani da plate naknadu na uslugu koju su već platili po cenovniku.

Prošlog meseca na sastanku sa Vladom je bila Nacionalna asocijacija restorana Indije (NRAI), zbog povećanog broja žalbi kupaca koji su bili „primorani da plate taksu na uslugu, često fiksiranu na proizvoljno visokom nivou“ a da su bili „maltretirani ako su tražili da se napojnica ukloni iz računa“.

U NRAI, koja prestavlja više od pola miliona restorana, sutakvu praksu branili kao „stvar individualne politike kuće“ i smatrali da ona nije ilegalna.

Restorani često dodaju napojnicu od pet do 15 odsto na račun klijenta u kategoriji "naplata usluge", i to više-manje obaveznu.

Nova pravila kažu da restorani više ne mogu da "podrazumevano ili automatski dodaju naknadu za uslugu" na račun, prenosi BBC.

Napojnica je napojnica, ma kako je zvali

Nove državne smernice zabranjuju restoranima da daju mašti na volju i napojnice nazivaju drugim imenom ali i da uskrate uslugu ili ulazak klijentima koji odbijaju da plate napojnicu.

Neprijatan spor oko napojnice u restoranima traje u zemlji već nekoliko godina.

Građanima je rečeno da mogu da koriste svoje "diskreciono pravo" da li da ostave napojnicu ili ne i da dodatne naknade bez saglasnosti mušterije predstavljaju "nepoštenu trgovinsku praksu".

Vlada je umesto prakse napojnica „ohrabrila restorane“ da isplaćuju poštene plate svojim zaposlenima i povećaju cene proizvoda kako bi pokrili prave troškove.

U Indiji je praksa čak i u restoranima sa „pet zvezdica“ da osoblje ima male plate i da se očekuje da do normalnih „dobace“ uz napojnice. Takva praksa postoji i u Evropi, pa i u Srbiji, ali ne u tako ekstremnoj meri.

Restorani se, međutim, ne predaju tako lako i nastavljaju da dodaju napojnice a posetiocima prepuštaju da se zvanično i formalno bune.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike