Restoran ukinuo bakšiš radnicima, sada naplaćuje "brend"

08.04.2024

10:52

0

Jedan londonski lanac restorana ukinuo je napojnicu pred usvajanje zakona koji će obezbediti radnicima da im pripada u celosti

Restoran ukinuo bakšiš radnicima, sada naplaćuje "brend"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poznati londonski lanac restorana "Ping Pong" ukinuo je mogućnost dobijanja bakšiša za svoje radnike i to pred usvajanja novog zakona prema kojem će zaposleni dobijati svih 100 odsto vrednosti napojnice koju im ostave zadovoljni gosti.

Umesto bakšiša, restoran je uveo "naplatu brenda" za sve klijente, odnosno „naplatu troškova povezanih sa upravljanjem franšizom i uspostavljanjem iskustva prema standardima brenda“, od 15 odsto. Iz upreve restorana tvrde da će na osnovu te takse povećati plate svog osoblja, prenosi Skaj njuz.

– Odluka „Ping Ponga“ da efektivno uskrati bakšiš radnicima tako što su cinično promenili cenu usluge na cenu brenda, kako bi izbegli novi zakon o fer bakšišu, je jedan od najočiglednijih primera krađe bakšiša – izjavio je Brajan Simpson iz sindikata "Junajt" i ukazao da će "mušterije pretpostaviti da će ovih 15 odsto otići radnicima, ali neće".

Iz restorana su naveli da će nova mera "naplata brenda" obezbediti njihovim radnicima stabilnost plata, zbog čega će manje biti pogođeni sezonskim promenama i u stanju da lakše dobiju pristup kreditima i hipotekama.

Prema ovoj promeni koju su kritikovali sindikati, najslabije plaćeni radnici ovog restorana će biti plaćeni 12,64 funti (14,74 evra) po satu, umesto dosadašnjih minimalnih 10,42 (12,15).
Ta cifra je na nacionalnom nivou 1. aprila porasla na 11,44 funte (13,34 evra), dok je, prema Fondaciji nadnice življenja, stvarna nadnica neophodna za život u Londonu 13,15 funti (15,33 evra).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike