Ko ne zaradi u sezoni…: Beračima ovde 50 evra, konobarima „preko“ 60

21.06.2022

10:11

0

Letnja sezona je udarni deo godine za sezonske radnike, bilo da je reč o poljoprivredi u Srbiji ili odlasku u pečalbu na primorje

Ko ne zaradi u sezoni…: Beračima ovde 50 evra, konobarima „preko“ 60
Copyright Pixabay

Bilo da se radi ovde, ili se „trbuhom za kruhom“ otišlo u komšiluk na more, sezonci će ove godine zaraditi rekordne iznose nadnica.

Na sezonskim poslovima branja bobičastog voća u Srbiji zarađuje se i više od 50 evra dnevno, kaže Miloš Turinski iz Infostuda. Oni koji se opredele da se oprobaju u ugostiteljstvu na Jadranu, od Crne Gore do Slovenije, u celoj sezoni će zaraditi između 6.000 i 8.000 evra.

- Imamo veliku potražnju od strane proizvođača voća zato što im je potreban veliki broj ljudi tokom sezone. Zbog velike potražnje, a malog broja ljudi koji se prijavljuju za ove poslove, povećali su dnevnice koje su prošle godine iznosile 30 evra. Ove godine znaju da idu i preko 50 evra – objašnjava Turinski sa vodećeg portala za poserdovanje u zapošljavanju u Srbiji.

Turinski upozorava da pre nego što se prijavite za branje, uvek treba prvo proveriti sa poslodavcem da li vam nudi mogućnost smeštaja i da li imate obezbeđen obrok, te da ćete tek tada videti kolika vam je zapravo dnevnica.

U Srbiji ostako ko je morao

Što se tiče ugostiteljstva, kaže Turunski, Srbija je u problemu jer mnogo su atraktivnije ponude za posao na primorju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

- Veliki broj ljudi koji radi u našim ugostiteljskim objektima van sezone, masovno odlazi u sezoni u te tri zemlje, a kod nas ostaju brojna upražnjena mesta. Poslodavcima, u Beogradu na primer, jako je teško da dođu do ljudi da popune upražnjena mesta bilo konobara ili kuvara - navodi Turinski.

Kako kaže, Hrvatska i Slovenija nude najbolje mogućnosti što se tiče zarade i za celu sezonu, od četiri do šest meseci, može da se zaradi od 6.000 do 8.000 evra.

Te cifre zvuče jako visoko, prosečna zarada konobara je 1.500 evra, a kuvara od 2.000 do 2.500 evra mesečno, ali treba imati u vidu da se radi šest dana nedeljno i da dnevna smena iznosi mnogo više od standardnih osam sati.

Tako gledano dnevnica konobara iznosi oko 60 evra, što bi sa istim obimom posla moglo da se zaradi i u Srbiji. Međutim, uz dnevnicu poslodavci tamo nude obično i obroke i smeštaj, tako da dnevnica ostaje „čista zarada“.

U Infostudu pozdravljaju inicijativu  Otvoreni Balkan, preko koje će biti omogućeno da radnici iz zemalja članica bez dodatnih komplikacija nalaze posao preko granice.

- Srbija je, na primer, deficitarna sa većinom zanatskih zanimanja, zatim sa visokvalifikovanim zanimanjima poput IT, elektro i mašinskih inženjera. Ukoliko neka od tih zemalja može da nam ponudi taj kadar, nema razloga da ne bi mogli da se zaposle na radnim mestima koja su kod nas upražnjena, bilo da su sezonska ili stalna - rekao je Turinski.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike