Kada će biti topli radijatori po Srbiji: U Užicu i Novoj Varoši počela sezona, nek se spreme Pirot, Vranje...

18.10.2022

05:35

0

Grejnu sezonu ove godine, čiji je početak obeležilo dvonedeljno odlaganje, zvanično je otvorila Nova Varoš

Kada će biti topli radijatori po Srbiji: U Užicu i Novoj Varoši počela sezona, nek se spreme Pirot, Vranje...
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Novoj Varoši grejna sezona je počela kako je i propisano, 15. oktobra, i topli su radijatori u svih 715 stanova i 50 poslovnih objekata koji koriste sistem daljinskog grejanja, javlja Tanjug.

U Novoj Varoši je za naredne dane prognozirana najviša dnevna temperatura niža od 17 stepeni Celzijusove skale, pa je bilo neophodno da se krene sa grejanjem, dok je već u okolnim mestima, Prijepolju i Priboju, gde su očekivane maksimalne temperature ovih dana oko 22 stepena, početak sezone "odložen za 1. novembar“.

Nezvanično, sezona je počela i u Užicu, gde na društvenim mrežama javljaju da su osvanuli topli radijatori u danu u kome temperatura napolju neće dobaciti u najtoplijem delu dana ni do 20 stepeni. Kada će i zvanično početi grejanje, nismo mogli da proverimo jer je "direktor na terenu“.

Grejanje po termometru

Grejna sezona u 60 gradova Srbije koji imaju sistem daljinskog grejanja trebalo je da počne 15. oktobra. Energenti su nabavljeni na vreme, i pored veoma otežavajućih okolnosti poskupljenja gasa (toplanama je skuplji od 1. jula) i mazuta, kao i problema sa obezbeđivanjem uglja. A onda je iz vrha države poslat signal lokalnim samoupravama, koje su kao osnivači jedine nadležne za toplane, da se uštedi na gasu, mazutu i uglju, koliko god se može.

Odgovor je bio jednoglasan, i sve opštine i gradovi odlučili su da se sačeka do 1. novembra. Izuzetak je bio uslov da se s grejanjem počne ako prosečna dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni.

Koliko već u narednih dan-dva, topli radijatori mogli bi da obraduju i građane iz Pirota, Sjenice i Vranja..., ali i Subotice, gde se, prema podacima Accuweather.com, očekuju maksimalne dnevne temperature manje od 19 stepeni, što bi dalo i prosečnu dnevnu od 12 stepeni.

Screensshot: Accuweather.com
Oktobarska prognoza temperature za Užice

Stanovnici najvećih srpskih gradova za grejanje će po ovom novouvedenom principu pričekati za grejanje još desetak dana. U Beogradu i Nišu će temperatura pasti ispod najviših 18 stepeni u toku dana tek iza 25. oktobra, a u Novom Sadu se to očekuje dan kasnije.

Screensshot: Accuweather.com
Vremenska prognoza za Beograd: Miholjski oktobar

Milionske uštede - na gasu

Na odlaganju grejne sezone očekuje se, kažu nadležni, milionske uštede. Pominje se suma od čak 50 miliona evra, i u gasu, mazutu i uglju.

Kolika će, na drugoj strani, zbog hladnih radijatora biti potrošnja struje na dogrevanje grejalicama i klima-uređajima, videće se kada temperatura padne još koji stepen. Već 5. oktobra je dnevna potrošnja dobacivala do 4.300 megavat-časova, što je oko 20 odsto više od pikova koji su bili mesec dana ranije, pokazuju podaci "Elektromreže Srbije“.

I iz Ministarstva energetike je ukazano da bi odlaganje grejanja moglo da poveća potrošnju struje, ali i napravi probleme u prenosnom sistemu zbog preopterećenja.

Građani koji se tako dogrevaju neće uštedeti struju, a ponegde neće ni na računima za grejanje koji bi trebalo da budu umanjeni za dane u kojima nije bilo isporuke toplotne energije.

U nekim lokalnim samoupravama najavili su da će računi biti smanjeni, u nekima da neće.
Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na primer tvrdi da je to vanredno smanjenje računa "otvaranje Pandorine kutije“.

Profimedia
 

Kada već Beograđani nisu osetili to što „Beogradske elektrane” plaćaju gas za 12 odsto više već duže vreme, ne treba ni sada da imaju manje račune i dožive veći šok kada cene budu morale da se približe tržišnima, prenosi Beoinfo.

Šapić je istakao i da nije tačno da Beograđani plaćaju grejanje svih 12 meseci godišnje, već da se ono plaća samo za šest meseci kada je grejna sezona, a da se samo naplaćuje tokom cele godine kako bi se lakše plaćali računi.

Takav stav ima i generalni direktor toplane u Užicu Branko Filipović, ali ipak ostavlja prostor da se računi smanje ako odlaganje grejanja potraje.

Ogromni računi – za toplane

Posmatranje problema štednje na toplim stanovima dobija drugačiju perspektivu kada se ima u vidu da Srbija u zimskoj sezoni troši 13 miliona kubnih metara gasa dnevno, u pikovima i 18 miliona. Samo na toplane odlazi 600 miliona kubika gasa godišnje, od čega gotovo sve u zimskoj sezoni. Deo tih toplana, njih 16, ne mogu bez gasa, a tri rade na ugalj.

Cene tih energenata su danas mnogo više nego kada su pravljeni budžeti za ovu godinu/sezonu. Mazut je toplanama skuplji za 65 odsto, gas za 12 odsto, a pelet čak 80 odsto.

Kako je ranije istakao Dejan Stojadinović, direktor poslovnog udruženja „Toplane  Srbije“, smanjenje isporuke toplote koja daje samo za jedan stepen manju temperaturu u stanu daje uštedu toplanama od 36 miliona kubika gasa u sezoni, 3.000 tona mazuta i 9.000 tona uglja. U danima kada grejanja nema uopšte, ušteda je neuporedivo veća.

Pixabay
 

Zbog toga je toplanama odlaganje grejanja dobrodošlo da malo smanje gomilanje dugova, tim pre što većini njih osnivači, tj. lokalne samouprave, nisu ove sezone iz političkih razloga odobrile traženo poskupljenje na osnovu viših cena energenata.

Građanima koji bi da im i sada bude toplo u stanovima to malo znači, kao i to da i pored toga što račune plaćaju tokom cele godine i što, na primer, Beograđani za grejanje stana od 60 kvadrata godišnje toplani daju oko 715 evra, to košta tek polovinu ili trećinu onoga što bi platili da se greju u sopstvenoj režiji na drvo (sada 100 evra metar), ugalj ili pelet (320 evra po toni).

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike