Kako ćemo se grejati: Cene drva i peleta "otišle u nebesa"!

21.05.2022

05:34

0

Sa svih strana stižu upozorenja da se već sada treba pripremati za sledeću grejnu sezonu

Kako ćemo se grejati: Cene drva i peleta "otišle u nebesa"!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Leto još nije počelo, zima je daleko, ali gotovo sve u Srbiji već sada hvata strah od naredne grejne, zimske sezone. Kako ćemo se grejati i koliko ćemo to plaćati, pitaju se i građani i preduzeća.

Upozorenja stižu sa svih strana... Tako je juče i vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović istakao da su cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano visoke i da će zbog toga prodavci morati da "prikoče" s poskupljenjem.

Neopravdane cene

On je naveo da kubik drveta košta i do 8.000 dinara, a tona peleta 40.000 dinara.

- Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo, oko 8.000 dinara, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču na cenu. Apsolutno su neopravdane i cene peleta koje idu i do 40.000 dinara – rekao je Braunović.

Inače, kako su za 24sedam rekli ljudi iz branše, već sada za drvo od privatnika treba izdvojiti i do 10.000 dinara po kubnom metru, dok tona peleta prelazi i ovih 40.000 dinara. Kako ističu, drva za grejanje i pelet trenutno mogu da se nađu u Srbiji, ali je za sledeću sezonu sve neizvesno.

- Ko može, već sada treba da počne da se snabdeva za sledeću zimu – upozoravaju oni.

Da je situacija potpuno neizvesna, tvrdi i Saša Petrović, vlasnik beogradskog stovarišta "Ogrev Iverak“.

- Decenijama se bavim ovim poslom i ovako nikada nije bilo. Nije mi jasno kako će se posao dalje odvijati – kaže on za 24sedam.

Peleta, u poslednje vreme sve popularnijeg ogreva, trenutno "ima da se nađe“, ističe i Dejan iz Hladnjače "Brestovik“, koja trguje i peletom. Kako kaže, cena se nije menjala do marta, ali sada je već drugačija situacija.

Prvo domaće potrebe

Pojedini proizvođači zbog situacije na tržištu traže da se zabrani izvoz sirove građe dok se ne podmire potrebe domaćih proizvođača.

- To tražimo i mi. Ionako imamo problema sa dobijanjem drveta od "Srbijašuma“, ugovori su nam ispunjeni dopola – kaže za 24sedam Svetlana Božinović, direktorka "Eko step peleta“ iz Petrovca na Mlavi.

Profimedia
 

Božinovićeva kaže da pelet ne drže na lageru, već sve što se proizvode ide odmah na tržište, ali da slab dotok drveta ne dozvoljava da se proizvodi punim kapacitetom i da je tako kod svih proizvođača.

- Otvoreni smo i za drvo od privatnika, ali je ono sada abnormalno skupo, dva-tri puta skuplje nego što je neka normalna cena, košta do 10.000 dinara po kubnom metru. A skup će biti i pelet, jer struja će nam poskupeti od jula možda i 100 odsto, a to je najveći trošak u proizvodnji jer mi ne radimo na gas. A gde su još troškovi transporta zbog cena goriva... Situacija na tržištu drveta je ozbiljna i to svi moraju da shvate na vreme – upozorava Božinovićeva.

Više od pola miliona greje se na drva

Inače, samo iz Rusije, koja je proizvodila 2,2 miliona tona peleta godišnje, preko 80 procenata je izvoženo u Evropsku uniju. Ukrajina proizvodi oko 520.000 tona i veliki deo je završavao u EU.

U Srbiji se polovina od 1,2 miliona domaćinstava i dalje greje na drva, od čega oko 110.000 domaćinstava troši pelet.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike