"Grejanje će početi na vreme, ali uz veće cene"

19.09.2022

13:57

0

Od ukupno 60 toplana, 47 je podnelo zahtev za poskupljenje, od čega je 13 ili 14 dobilo odobrenje da podigne cenu

"Grejanje će početi na vreme, ali uz veće cene"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Daljinsko grejanje u Srbiji će početi na vreme, energenata za to ima, a remonti elektrana se završavaju tako da će biti obavljeni na vreme, izjavio je danas za Tanjug direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

Prema njegovim rečima, za očekivati je da u mnogim mestima daljinsko grejanje poskupi, budući da je od 60 toplana, njih 47 podnelo zahtev za poskupljenje, od čega je 13 ili 14 dobilo odobrenje da podigne cenu.

Bez većih problema...

Beograd nije među gradovima u kojima je odobrenje dozvoljeno i još se čeka odgovor osnivača, odnosno Grada Beograda.

Govoreći o situaciji sa snabdevenošću energentima, Stojanović je rekao da se o tome razgovaralo i na sastanku u Vladi Srbije sa predstavnicima toplana, kao i opština i gradova, gde je konstatovano da većih problema kada je o snabdevanju reč sada nema.

- Naravno, sve će zavisiti od isporuke prirodnog gasa, s obzirom da se 80 odsto toplotne energije proizvodi iz prirodnog gasa - kaže Stojanović, i dodaje da se 13 odsto preostale energije proizvodi iz uglja, pet odsto iz mazuta i 1,5 odsto iz biomase.

Osvrćući se na nedavni predlog Beogradskih elektrana da se početak grejne sezone odloži zbog situacije sa energentima, Stojanović kaže da je početak i kraj grejnog perioda propisan lokalnim odlukama o uslovima i načinima snabdevanja toplotnom energijom i promene su moguće samo zbog određenih vanrednih situacija.

Profimedia
 

- S druge strane, ako bi početak grejne sezone pomerali tako da krene kasnije, mislim da bi građani sami posegnuli za korišćenjem električne energije i da bi se grejali na TA peći, kvarcne grejalice, klima-uređaje pa bi imali neracionalnu potrošnju struje. Zbog svega toga smatram da bi grejni period trebalo da ostane onako kako je i propisan, dakle od 15. oktobra do 15. aprila - ističe sagovornik Tanjuga.

Grejni period "zakucan"

Dodaje da to nije ničiji hir i ničija volja već se do toga od kada do kada bi trebalo da traje grejni period, došlo na osnovu temperatura za dugi niz godina. Navodi takođe da grejna sezona može početi ranije, odnosno već od 1. oktobra ako nekoliko dana prosečne dnevne temperature budu ispod 12 stepeni Celzijusa.

Što se novih cena tiče, Stojanović kaže da su toplane obavezne da svake godine 1. septembra za nastupajuću grejnu sezonu podnesu zahteve za korekciju cene ako smatraju da je to neophodno, odnosno ako se stanje promenilo i energenti poskupeli.

- Ove godine situacija je takva da je prirodni gas poskupeo za 12 odsto, a mazut je gledano godina na godinu poskupeo za 65 odsto, pa je kod toplana koje toplotnu energiju prave iz mazuta opravdano povećanje od nekih 30 do 35 odsto - objašnjava Stojanović.

On ističe da je kod odobravanja cena važno reći da, ako se cene neopravdano ne odobre shodno troškovima proizvodnje, lokalne samouprave su obavezne da tu razliku nadoknade svom preduzeću odnosno toplani kako ne bi pravila gubitke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike