Šta će biti jeftinije: Kako ćete se grejati ove zime, morate da odlučite sada

29.07.2022

05:40

0

Cene drveta, peleta i uglja su skočile od 50 do 100 odsto, a poskupljuju i gas i struja. Pitanje je i da li će ih biti, pa o grejanju treba razmišljati već sada

Šta će biti jeftinije: Kako ćete se grejati ove zime, morate da odlučite sada
grejanje cena1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Barem za polovinu građana Srbije razmišljanje u julu na 40 stepeni o tome kako da im bude toplo zimi potpuno je nadrealno. Tačnije, bilo je do ove godine, a sada će tim problemom ozbiljno morati da se bave čak i oni koji inače nemaju obavezu da leti nabave drva, pelet i ugalj.

Ova godina, odnosno sledeća zima, mogla bi da bude upamćena kao najproblematičnija i najstresnija još od perioda s početka devedesetih godina prošlog veka.

Ne tako mali troškovi...

Cene energenata u svetu ne prestaju da "luduju", u Srbiji je pomama za peletom, struja je upravo poskupela... Zbog toga vam portal 24sedam nudi računicu najjeftinije vrste grejanja u zimskoj sezoni 2022/23.

Do zvanične računice Agencije za energetiku (AERS) za troškove energije za grejanje stambenog prostora još je daleko, obično se objavljuje u oktobru, a odluku kako ćete se grejati ove zime trebalo bi doneti sada i u skladu s tim planirati troškove. A oni svakako neće biti mali.

Druga stvar koju treba imati u vidu, a o njoj govore širom Evrope, jeste da li će pojedinih energenata uopšte biti. Ako se oslonite na daljinsko grejanje, a u Evropi ne bude dovoljno gasa i mazuta? Ili računate na EPS, a zbog "blatnjavog uglja“ ponovo iskoči sa mreže neka elektrana?

Za drva dupla cena

"U se i u svoje kljuse“, kako kaže narodna, kada je grejanje u pitanju u Srbiji svakako računa gotovo polovina građana. Prema računici Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 47 odsto domaćinstava i dalje koristi čvrsto gorivo kao osnovni vid energenta za grejanje zimi.

A grejanje na drva je prošle zime, koja svakako nije bila jeftina, koštalo najmanje 50.000 dinara, a neretko i 70.000. Tada je metar kubni jeftinog drveta koštao 5.000, a kvalitetnijeg i više od 7.000 dinara. Danas se već plaća 80 evra "po metru“, što je 9.400 dinara, a ako se prodaju cepana, i 90 evra.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Sa prosečnih deset „metara“, koliko AERS procenjuje da je potrebno za 180 dana grejanja stana od 60 kvadrata, trošak se popeo od 35 do gotovo 100 odsto. I to ako drvo kupite sada, odnosno ako ga nađete u dovoljnoj količini za celu zimu, što je poseban problem.

Na ugalj bar upola skuplje

Jeftinije od njih, ali mnogo "prljavije“ proći će oni koji se greju na ugalj. Ali, ekologija sa energetskom krizom, situacijom u Ukrajini i zavrtanjem slavina ruskog gasa više nije prioritet ni u razvijenoj Evropi.

AERS procenjuje da je za grejanje na ugalj potrebno između 3,2 i 6,4 tone uglja. Prošle godine je, zavisno od toga da li se koristio kvalitetniji ugalj "banovići“ (tada 15.000 dinara po toni) ili "sirova kolubara“ (8.000 dinara), za grejanje odlazilo između 48.000 i 51.000 dinara.

Sada je cena uglja od 11.000 za „kolubaru“ do 23.160 dinara za tonu „banovića“. I to kada uglja ima. Sa ovim poskupljenjem, cena grejanja uz čađ i dim skočila je trenutno za 50 odsto.

Tako da računajte da ćete provesti zimu u džemperima ako ne odvojite barem 75.000 dinara za ugalj. I to ovog trenutka. Jer do oktobra bi cena mogla da ode u nebo.

Gospodska varijanta grejanja na čvrsto gorivo, za razliku od prethodne dve, svakako je grejanje na pelet. Komfor i manje zagađenje su ovde uvek imali svoju cenu, a sada je ona baš "gospodska“.

Profimedia
 

Za ovaj način grejanja, uz minimalnu potrošnju od 2,5 tona peleta, prema računici AERS (realno možda treba i duplo od toga), prošlog oktobra trebalo je izdvojiti od 53.000 do 60.000 dinara.

Danas bi svako rado dao te pare, ali po toj ceni pelet sigurno nećete naći. Sada samo jedna tona košta od 44.000 do 46.000 dinara. I ovde je cena „krizna“, poskupljenje je od 40 do 80 odsto.

Gas je trenutno velika misterija

Do ove godine se u Srbiji zbog gasa građani nisu mnogo nervirali. Na gas se greje tek oko 300.000 domaćinstava, od nešto malo manje od 2,5 miliona, ali je i ovo relativno malo ljudi danas u velikom problemu.

Prvo, pitanje je da li će gasa biti dovoljno zbog političke situacije. Drugo, šta će biti sa cenom?
Srbija je od prošle zime dobila novi ugovor sa „Gaspromom“, ali tu cena više nije fiksna u celoj količini i deo se plaća po tržišnim cenama. A na berzi je gas trenutno ponovo „u nebesima“, sa 2.160 dolara za 1.000 kubnih metara (207 evra po megavat-času) za isporuku u oktobru. Prošle godine u ovo vreme cena je bila 287 dolara (23,7 evra po megavat-času). Neverovatnih 753 odsto rasta.

Naravno, cena gasa neće u Srbiji ni približno toliko skočiti, ali "Srbijagas" je saopštio početkom meseca da će od avgusta prosečne cene gasa biti veće za devet odsto. Sa od AERS procenjenih 1.080 kubnih metar po sezoni, trošak bi trebalo da poraste sa prošlogodišnjih 42.100 dinara na 45.000 dinara. Samo da gasa bude.

Struja najmanje poskupela, ali to ne znači jeftino grejanje

Ako drvo, pelet i ugalj ne nađete u dovoljnoj količini, ili toplana „zakaže“, rezervna varijanta je uvek grejanje na struju. Nekima je to i jedina varijanta. A ona će ove zime biti skuplja za pet odsto, jer za toliko građanima poskupljuje struja od 1. septembra.

Deluje kao malo povećanje, ali treba imati u vidu da ovaj vid grejanja može biti daleko najskuplji. One koji za tople radijatore koristi kotao na struju, i potroše 9.000 kWh za tri meseca, to zadovoljstvo „čiste energije“ koštalo je prošle godine gotovo 141.500 dinara.

Ove godine, znači sedam hiljada dinara skuplje.

Profimedia
 

Ukoliko se koristi TA peći, trošak će biti od 59.000 do 83.000 dinara, zavisno od toga kada se puni peć.

Prema nekim ranijim procenama Elektroprivrede Srbije, na struju se greje 30 odsto domaćinstava. Ostatak od 20 odsto se greje preko daljinskog grejanja, odnosno toplana.

Takvo grejanje kao jedinu opciju (ako izuzmemo pomenutu rezervnu varijantu struje) imaju „srećnici“ koji žive u gradovima. Srećnici zato što desetine hiljada dinara ne moraju da daju odjednom, za celu sezonu, kao kada se kupuju drva ili ugalj.

Ali ta „sreća“ postane gorka kada treba za grejanje 60 kvadrata stana u Beogradu dati 7.000 dinara mesečno, ali svih 12 meseci u godini. Toliko je bilo prošle godine, a za 10 do 20 odsto veće nove cene bi mogle da nas sačekaju pre jeseni.

U Valjevu su u junu tražili poskupljenje od 20 odsto, pa ćemo se možda sa setom sećati plaćenih 84.000 dinara za prošlu sezonu u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike