„Možda bi trebalo da sada uvozimo struju“

15.10.2022

08:45

0

U oktobru nije bilo većeg uvoza struje ali pošto je cena sada niska moguće je napraviti drugačiju kalkulaciju za dugu zimu

„Možda bi trebalo da sada uvozimo struju“
Ilustracija - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite

Koliko će duga i hladna biti zima ne može se sada sa sigurnošću reći i za nju se mora biti spreman, pogotovo ako znamo da je prošle godine daljinsko grejanje bilo potrebno čak i u maju.

Uštede na grejanju su važne, zbog toga je i odložena grejna sezona, a kolika je ušteda na struju nakon saveta države, videće se u novembru, kaže pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, Zoran Ilić.

Ilić je rekao da posle više meseci Srbija u oktobru nije uvozila struju u većem obimu ali ni da sam uvoz u ovom trenutku, kada je cena niža nego što je bila i potencijalno mnogo niža nego što će biti u decembru i januaru, nije toliko loše rešenje.

- Možda ćemo proći zimu čak i da ne uvozimo električnu energiju a možda bi bilo bolje uvoziti sada struju dok je ova cene, i tako podići rezerve uglja kako bi kvalitetnije ušli u zimu. Rezerve uglja svakog dana rastu. Država je odobrila uvoz 10 posto naših potreba, što je oko četiri miliona tona. U EPS-u sada skidaju ugalj i sa delova kopova gde ne prilaze veliki bageri. U jednom periodu uglja iz tih džepova je bilo više od uvoza - rekao je on.

Naveo je da hidroenergetski potencijali, zbog remonta,  još uvek nisu u punom kapacitetu, ali da trenutno hidroelektrane daju preko 20 ukupne proizvodnje struje u Srbiji.

Screenshot: energyflux.rs
 

 

Dodao je da se dnevno upumpava i voda u akumulaciona jezera kako bi se pojačala rezerva važna za periode sa pikom potrošnje.

- Neće biti povuci potegni ni sa čim, sve je obezbeđeno - rekao je on komentarišući izglede za zimski period.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike