Čak 16.800 penzionera ide u banje o trošku PIO fonda

02.06.2022

12:14

0

Finansijskim planom Fonda PIO za ovu godinu izdvojeno više od 552 miliona dinara za rehabilitaciju penzionera sa nižim primanjima

Čak 16.800 penzionera ide u banje o trošku PIO fonda
Penzioneri - Copyright Pixabay

Preliminarne rang liste korisnička penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju u banjama o trošku Fonda PIO u 2022. godini objavljene su 26. maja ove godine na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija, odnosno Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost”, i oglasnim tablama svih organizacionih jedinica Fonda. 

Prigovor na preliminarnu rang listu može se uložiti u roku od pet radnih dana, odnosno u periodu od 27. maja do 2. juna 2022. godine. Komisija će u roku do tri dana razmotriti prigovore, nakon čega se formira konačna rang lista korisnika koja će biti objavljena 8. juna 2022. godine.

Podsećamo da je Finansijskim planom Fonda PIO za ovu godinu za troškove desetodnevne rehabilitacije u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima korisnika sa nižim penzijama izdvojeno nešto više od 552 miliona dinara. To je 85 odsto od ukupnih sredstava koja su u ovoj godini planirana na ime društvenog standarda korisnika penzija. 

S obzirom na iznos koji je opredeljen za ove namene i u skladu sa prosečnim cenama, ove godine će na besplatan oporavak u neki od 25 rehabilitacionih centara biti upućeno 16.800 penzionera, što je za 1.300 više nego lane. Oglas je bio raspisan 5. aprila 2022. godine, a prijavljivanje korisnika u udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište trajalo je do 21. aprila. 

Na oglas su mogli da se jave svi korisnici čija penzija iznosi do 30.978 dinara i koji nemaju druga lična primanja. Za rehabilitaciju o trošku Fonda PIO mogli su, kao i prethodnih godina, da se jave i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da zbir tih penzija ne prelazi 30.978 dinara. O

čekuje se da prvi penzioneri krenu u banje već krajem juna. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike