Amerikance tuče inflacija: Fed krenuo sa podizanjem kamate

17.03.2022

08:09

0

Centralna banka SAD je pojačala monetarno zatezanje i podigla referentnu kamatnu stopu zbog povećane inflacije

Amerikance tuče inflacija: Fed krenuo sa podizanjem kamate
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena ili za 25 baznih poena na raspon od 0,25 do 0,5 posto, jer očekuju povećanje bazne inflacije na više od četiri odsto.

To je prvo povećanje kamate američke centralne banke od decembra 2018. i prvi put da je kamata podignuta sa nivoa od skoro nula na koji je bila spuštena pre tačno dve godine, u martu 2020, u jeku pandemije.

Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) prif Fedu, koji odlučuje o monetarnoj politici SAD-a, najavio je još šest podizanja stope do nivoa od 1,9 procenata, prenosi CNBC.

To je za ceo procentualni poen više nego što je najavljeno u decembru. FOMC takođe predviđa još tri povećanja u 2023. godini, a naredne godine nijedno.

Odluka o povećanju referentne kamate izglasana je uz samo jedan glas protiv. Predsednik Fedove filijale u Sent Luisu, Džejms Bulard, tražio je da se stopa poveća za 50 baznih poena.

FOMC je povodom FED-ovog bilansa stanja od skoro devet biliona dolara, koji se sastoji uglavnom od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti kupljenih tokom poslednjih godina, najavio da će odluka o početku smanjenja nivoa bilansa biti doneta na sledećem sastanku.

Predsednik Feda, Džerom Pauel je, na konferenciji za novinare posle dvodnevnog sastanka završenog sinoć, nagovestio da bi smanjenje bilansa stanja moglo da počne u maju, kada se očekuje još jedno podizanje kamate.

Veća i bazna inflacija

Članovi FOMC-a su povećali prognozu inflacije. Sada očekuju da će bazna inflacija, iz koje su isključene cene hrane i energije, porasti na 4,1 odsto ove godine, dok su prošlog decembra predviđali 2,7 procenata.

U naredne dve godine, očekuju da će indeks potrošačkih cena, odnosno robe i usluga za ličnu potrošnju, biti 2,7, odnosno 2,3 posto, respektivno, nakon čega bi trebalo da se dugoročno tabilizuje na nivou od 2,o procenta.

Što se tiče BDP-a, decembarska projekcija rasta od četiri odsto smanjena je na 2,8 procenata, posebno zbog potencijalnih implikacija rata u Ukrajini na privrednu aktivnost.

Komitet i dalje očekuje da će stopa nezaposlenosti ove godine završiti na 3,5 odsto.

- Invazija Rusije na Ukrajinu izaziva ogromne ljudske i ekonomske teškoće. Implikacije na američku ekonomiju su veoma neizvesne, ali će u bliskoj budućnosti invazija i povezani događaji verovatno stvoriti dodatni pritisak na inflaciju i uticati na ekonomsku aktivnost - navodi se u saopštenju.

Saopštenje FED-a izazvalo je u prvi mah negativnu rekaciju Vol Stritu, pri čemu su cene akcija krenule nizbrdo, ali su se kasnije oporavile.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike