Rate veće, ekonomisti upozoravaju: "Čuvajte pare za crne dane, biće sve teže"!

12.05.2022

12:34

0

U Srbiji se većina ugovora o kreditima automatski menja u odnosu na referentnu kamatnu stopu NBS

Rate veće, ekonomisti upozoravaju: "Čuvajte pare za crne dane, biće sve teže"!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na dva odsto.

Istovremeno, odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju za po 50 baznih poena, na nivoe od jedan odsto, odnosno na tri procenta respektivno, saopšteno je iz NBS.

Objašnjeno je da je IO NBS imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za 24sedam da ovo znači da će rate za većinu dinarskih kredita u Srbiji biti povećane. 

- Oni koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom u dinarima, njima se neće menjati. Ali se menjaju rate gde je uračunata bankarska marža plus ponderisana kamatna stopa. Bankarska marža ostaje ista, ali se povećava ovaj deo kamate, odnosno belibora - ističe Savić. 

Inače, ovo je drugo uzastopno povećanje referentne kamate NBS kako bi se uticalo na smanjenje inflacije u narednom periodu.

Time je nastavljeno povećanje restriktivnosti monetarne politike NBS započeto u oktobru prošle godine, postepenim povećanjem prosečne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti, koja je od oktobra do danas podignuta za ukupno 110 baznih poena.

Savić kaže da bi ovo povećanje trebalo da počne da se primenjuje već od naredne rate kredita, a koliko će ono biti građani mogu izračunati pomoću kreditnih kalkulatora na sajtovima banaka.

- U Srbiji se većina ugovora o kreditima automatski menja u odnosu na referentnu kamatnu stopu - kaže profesor. 

Najjednostavnije rečeno - u Srbiji će poskupeti novac, odnosno biće povećane kamate ne kredite. Savić kaže da je cilj toga da se smanji tražnja za novcem, kako bi se uticalo na smanjenje inflacije.

- Ideja je da poskupi novac za sve kategorije. Iz prostog razloga da se smanji tražnja jer jedino smanjenje tražnje stvara uslove da se smanji i inflacija. Smanjena tražnja će dovesti do pada cena, jer ako postoji povećana tražnja to znači da će doći i do povećanja cena a samim tim i inflacije - objasnio je on.

Savić je pesimista kada se radi o tome da će situacija u skorije vreme da se vrati "na staro".

- Nema šanse jer ovo nije samo srpska inflacija, već tzv. uvezena inflacija. Inicijalno povećanje nije bilo sa domaćeg, već svetskog tržišta. Sada imamo i sukob u Ukrajini, nenormalan rast cene energenata i drugih materijala, a to je nešto na šta mi samo dodajemo domaću inflaciju - kaže Savić.

Ukratko, on predviđa da će visina kamatnih stopa na kredite biti još veća, a da će poskupljivati hrana i energenti. 

- Savet je ako baš ne morate da idete ove godine na more, izbegnite ga. Čuvajte pare za crne, dane i to ne zbog Srbije već zbog sveta! A ti crni dani biće sve teži - pesimističan je profesor.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike