Dan D za e-fiskalizaciju: Potrošači "skeniraju“, inspekcija kažnjava, a neki trgovci strepe

01.05.2022

08:00

0

Autor: 24sedam

Nova e-fiskalizacija počela je danas, a sa njom i inspekcije koje će kontrolisati da li se kupcima izdaju novi fiskalni računi i da li nove fiskalne kase rade onko kako je zahtevano

Dan D za e-fiskalizaciju: Potrošači "skeniraju“, inspekcija kažnjava, a neki trgovci strepe
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Više od godinu dana trajala je priprema srpske države i privrede za novi sistem elektronske fiskalizacije, i od danas, 1. maja, svi obveznici trebalo bi da budu na konstantnoj onlajn vezi sa Poreskom upravom.

Potrošače očekuju novi fiskalni računi, odnosno odsečci, mogućnost da provere svaki dobijeni račun skeniranjem odštampanog QR koda, kao i lagodnije i brže plaćanje platnim karticama ili aplikacijama iz mobilnih telefona.

Bez produžetka roka

Lagodno bi trebalo da bude i trgovcima i svima onima koji imaju maloprodaju robe i usluga, tj. barem onima koji su se snabdeli kvalitetnim android fiskalnim kasama i sada posluju "u oblaku“. One druge, koji su neoprezno odabrali staru tehnologiju, ili im je ona "podvaljena“ kao rešenje, muke tek očekuju, a u nebranom grožđu su i oni kojima kase nisu ni isporučene, iako su na vreme sklopili ugovore.

"Produžetaka“ roka nema, najavljivano je više puta iz Ministarstva finansija, a Poreska uprava je već za danas najavila da kreću inspekcije koje će na terenu utvrditi da li potrošači i kupci dobijaju nove račune.

Da li kase rade normalno, Poreska će utvrđivati i softverski, jer može da prati svaku transakciju sa svake fiskalne kase u Srbiji u realnom vremenu. Takođe, na isti način može da zna i da neka kasa nije „u sistemu“, a od danas bi trebalo da bude.

Ukoliko se računi ne izdaju kako treba, ili kase ne rade bilo zbog toga što su „zatajile“ ili nisu na vreme ni instalirane, slede kazne.

Sa inspekcijom nema šale

U slučaju da do 1. maja trgovci ne sprovedu pomenutu odluku, novčane kazne kreću od 300.000 dinara pa sve do dva miliona dinara, upozorila je Poreska uprava.

Kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun, kao i kada račun ne sadrži obavezne propisane podatke, ali u slučaju da fiskalni račun sadrži neispravne podatke od značaja za visinu poreske obaveze.

Profimedia
 

Za prekršaje će se, pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije, i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara. Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik – kazna za njega je od 20.000 do 150.000 dinara. Pored novčane kazne, tu je i privremena zabrana obavljanja delatnosti, ukoliko se ne ispoštuje predmet fiskalizacije i u određenom zadatom roku ne otkloni povreda.

Zabrana može da traje do 15 dana ukoliko se određena nepravilnost utvrdi prvi put, do 90 dana za drugi i jednu godinu ukoliko se nepravilnost utvrdi i treći put.

Trgovci pod stresom, neki će i ostati

Današnji dan, kao i nekoliko narednih, verovatno će biti dani povišenog stresa za sve trgovce dok se ne uvere da kod njih sve radi i ide svojim tokom. Nadalje bi život trebalo da im po tom pitanju bude bezbrižan, jer novi sistem e-fiskalizacije bi trebalo da radi i brže i bolje nego prethodni, a same kase, odnosno softveri koji ih pogone, trebalo bi da im omoguće i veću kontrolu nad poslovanjem i više opcija.

24sedam/Goran Sivački
 

Lagodnim danima se, međutim, ne mogu nadati baš svi. Kao što smo pisali, na tržištu su se pojavile kase koje su starije generacije i koje „ne obećavaju“ da će moći da se nose sa svim zahtevima novog sistema. Pogotovo kada se u potpunosti bude primenio i sistem slanja elektronskih faktura.

Kako je saznao 24sedam, neke od kasa starije generacije (poznate kao „dugmetare“ ili „bugarke“) već su pokazale svoje slabosti u radu sa platnim karticama, danas podrazumevajućim načinom plaćanja, pa je pitanje kako će se nositi sa plaćanjem, recimo, preko skeniranja aplikacije mobilnog telefona, što počinje da preferira sve veći broj mlađih kupaca.

Pokazalo se da subvencija države, 100 evra za svaki prodajni objekt i još po 100 evra za svako prodajno mesto u njemu, nije iskorišćena na pravi način, odnosno da su neki za kase platili mnogo više nego što zaista vrede, a za šest meseci će po svemu sudeći morati da nabave druge.

Oni koji su nabavili android kase ne bi trebalo da imaj tih problema, jer one koriste moderan softver i „klaud“ podršku, tako da pored efikasnosti pružaju i druge benefite u radu – od praćenja rada svih kasa jednog mesta, preko lakog generisanja raznoraznih pregleda i izveštaja, do možda i najvažnije stvari za trgovce – samostalnog proširivanja liste artikala koji se prodaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike