Sve što treba da znate o e-fiskalizaciji: Ko, kako i zašto

24.11.2021

12:27

0

Nova fiskalizacija je u toku i još postoje nedoumice , pa evo nekih odgovora kako najbrže i najlakše proći ovaj obavezan proces

Sve što treba da znate o e-fiskalizaciji: Ko, kako i zašto
Ilustracija - Copyright Pixabay

1. ŠTA NAM DONOSI NOVA FISKALIZACIJA?

Ko su obveznici nove fiskalizacije?

Novi zakon značajno proširuje opseg fiskalizacije na sve preduzetnike i sva privredna društva koja obavljaju promet na malo (osim onih koji su posebno izuzeti zakonom). Samim tim, neke industrije koje ranije nisu bili obveznici, sada će to morati da budu.

Svi koji obavljaju promet na malo - moraju da koriste kasu

Ukratko, lica koja obavljaju promet na malo su u obavezi da taj promet evidentiraju preko fiskalne kase. Odnosno, ukoliko se usluge ili dobra pružaju drugim fizičkim licima, neophodno je da se taj promet evidentira preko fiskalne kase, odnosno, da se uradi fiskalizacija kase.
Frizerski i kozmetički saloni, kladionice, muzeji, sportski centri, ugostiteljski objekti, marketi, butici, kafići, prodavnice sa specijalizovanom vrstom robe i svi oni obavljaju promet na malo, a njihovi kupci su fizička lica, od maja 2022. godine u obavezi su da koriste fiskalne kase i izdaju fiskalne račune.

Međutim, zakon definiše i određene specifične situacije, pa su određene delatnosti posebnim uredbama izuzete od ove obaveze, iako pružaju usluge fizičkim licima. Na primer, PTT i ostala javna preduzeća nisu u obavezi da promet usluga i dobara evidentiraju preko fiskalne kase, kao ni taksi prevoznici, deo finansijskih usluga, veterinarske delatnosti, ali i oni koji se bave obrazovanjem (ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva učenje jezika ili obuke za rad na računaru, za šta će biti potrebne fiskalne kase).

Oni koji rade na veliko i koji prodaju drugim privrednim subjektima - nisu u obavezi da imaju fiskalnu kasu

Ovo znači da svi oni koji prodaju svoja dobra ili usluge drugim privrednim subjektima ne moraju da evidentiraju promet preko fiskalne kase. Ukoliko je neko registrovan kao preduzetnik koji prodaje svoju robu ili usluge na veliko (na primer, prodaja građevinskog materijala preduzetnicima, privrednim društvima, drugim pravnim licima, ali ne fizičkim licima), on nije u obavezi da ima fiskalnu kasu.

Da li su paušalci u obavezi da koriste fiskalne kase?

Paušalno oporezovani preduzetnici su svi oni koji plaćaju (na osnovu različitih kriterijuma) prethodno utvrđen porez, i oni nisu u obavezi da svoj promet evidentiraju preko fiskalne kase, ali samo pod uslovom da posluju isključivo sa pravnim licima.

Pixabay
 
Da li mi je potreban elektronski sertifikat?

Da. U cilju jednostavnijeg postupka sertifikacije fiskalnih uređaja, novi model fiskalizacije predviđa korišćenje digitalnih sertifikata i bezbednosnog elementa.

- Elektronski sertifikat ili potpis je skup šifrovanih podataka koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe, i samim tim je deo bezbednosnog elementa.

- Bezbednosni element je sastavni deo svakog fiskalnog uređaja koji će biti u direktnoj komunikaciji sa Poreskom upravom, i obavezan je deo procesa eFiskalizacije.

Šta ovo znači u praksi?

Bezbednosni element sadrži elektronski sertifikat koji služi da reprodukuje digitalni potpis obveznika prilikom izdavanja svakog fiskalnog računa, kao i da reprodukuje zaštićenu lozinku obveznika prilikom povezivanja sa Sistemom za upravljanje fiskalizacijom (SUF). Dakle, bezbednosni element je personalizovan za svakog obveznika fiskalizacije, za konkretan poslovni prostor i poslovnu prostoriju.

Takođe, tokom procesa fiskalizacije, obveznik je obavezan je da putem portala Poreske uprave ePorezi (na koji je moguće ulogovati se uz elektronski potpis) prijavi neophodne podatke za izradu bezbednosnog elementa za određeni PIB i poslovni prostor/prostoriju koji je prijavljen.

Ukratko, proces eFiskalizacije (koji uključuje prijavu i dobijanje bezbednosnog elementa) u potpunosti se obavlja putem portala Poreske Uprave ePorezi, za čije korišćenje vam je potreban elektronski sertifikat ili potpis. Sa druge strane, bezbednosni element sadrži elektronski sertifikat koji služi da reprodukuje digitalni potpis obveznika prilikom izdavanja svakog fiskalnog računa,

Šta je bezbednosni element i kako se prijavljujem za njega?

Bezbednosni element je obavezni i sastavni (hardverski ili softverski) deo svakog uređaja koji je u direktnoj je komunikaciji sa Poreskom upravom, samim tim, obavezan je deo procesa eFiskalizacije. Koristi se za potpisivanje fiskalnih računa i potvrde identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom.

Kako se prijaviti?

Nakon što odaberete model fiskalnog uređaja koji planirate da koristite, u obavezi ste, da pre početka korišćenja istog, Poreskoj upravi elektronskim putem dostavite podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama. Ovo se obavlja preko portal Poreske uprave ePorezi.

Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava u roku od tri dana donosi odluku o prijavi, i o tome Vam (u elektronskom obliku) dostavlja obaveštenje. Obaveštenje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije (bezbednosni element), koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju. Nakon preuzimanja bezbednosnog elementa, i povezivanja sa elektronskim fiskalnim uređajem, završava se proces eFiskalizacije.

Važno je da bezbednosni element naručite onda kada ste spremni za eFiskalizaciju, odnosno kada znate koji fiskalni uređaj ćete koristiti - u trenutku prijave, biće potrebno da napomenete da li želite karticu na kojoj se nalazi bezbednosni element u punoj veličini ili perforiranu, što zavisi od toga koji fiskalni uređaj ste odabrali. Potreban je najviše jedan bezbednosni element po fiskalnom uređaju.

Da li bezbednosni element ima rok trajanja?

Elektronski sertifikat (koji reprodukuje digitalni potpis obveznika fiskalizacije) koji se nalazi unutar bezbednosnog elementa je vremenski ograničen, i to sa rokom trajanja od najmanje godinu dana, a najviše 4 godine. Nakon isteka roka trajanja elektronskog sertifikata, bezbednosni element se više ne može koristiti. Prijava za izdavanje novog bezbednosnog elementa može se podneti u roku od 30 dana pre isteka roka važećeg bezbednosnog elementa.

Šta da radim ako izgubim ili oštetim bezbednosni element?

U slučaju krađe, oštećenja ili uništenja bezbednosnog elementa usled više sile (poplave, požara i slično) ili usled drugih okolnosti, potrebno je da u roku od 3 dana obavestite Poresku upravu radi deaktivacije. Obaveštenje se vrši elektronskim putem preko portala Poreske uprave.

Da li ću imati troškove pri prelasku na novi model fiskalizacije?

Ne, država će preuzeti troškove obveznika fiskalizacije kroz direktnu subvenciju.
Svi zainteresovani za subvenciju države, treba da ispune sledeće uslove - pre svega, da preko portala Poreske uprave ePorezi (u periodu od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine) prijave svoje poslovne prostore/prostorije, nakon čega, na sajtu Ministarstva privrede, mogu da se prijave za finansijsku podršku. Imajte u vidu da se tokom trajanja Javnog poziva Ministarstva privrede možete se prijaviti samo jednom.

Šta treba da znam o subvencijama Ministarstva privrede?

Subvencije Ministarstva privrede podrazumevaju da najveći deo tereta uvođenja novih kasa bude prebačen na državu, što znači da proces fiskalizacije neće predstavljati opterećenje za privrednike, već će biti refundiran kroz direktnu subvenciju.

Postojeći obveznici fiskalizacije mogu da, po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji, dobiju finansijsku podršku u iznosu od 100 evra, kao i po svakoj prijavljenoj aktivnoj fiskalizovanoj fiskalnoj kasi u iznosu od 100 evra.

Novi obveznici fiskalizacije mogu da dobiju finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji u iznosu od 100 evra, kao i za jedan elektronski fiskalni uređaj u iznosu od 100 evra po svakom prijavljenom poslovnom prostoru i prijavljenoj poslovnoj prostoriji.

Obveznici koji nisu evidentirani u sistem PDV-a finansijsku podršku ostvaruju u iznosu uvećanom za 20 odsto.

Za prijavu za subvencije neophodno je da prethodno na portalu Poreske uprave ePorezi prijavite koji broj lokacija gde će se koristiti fiskalni uređaj.

Pixabay
 

 

2. KAKO SE PRIJAVITI ZA FISKALIZACIJU?

Ukoliko ste obveznik fiskalizacije, u obavezi ste da putem portala Poreske uprave ePorezi prijavite podatke o svojim poslovnim prostorima (odnosno poslovnim prostorijama). Od 01. novembra moguće je da, putem elektronskog servisa za fiskalizaciju, takođe na portalu ePorezi, podnesete zahtev za izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor/poslovnu prostoriju koji ste prijavili. Kako da to uradite?

● Odaberite model fiskalnog uređaja koji planirate da koristite. Važno je da ovo prvo uradite, jer će u trenutku prijave biti potrebno da napomenete da li želite karticu na kojoj se nalazi bezbednosni element u punoj veličini ili perforiranu, što zavisi od toga koji fiskalni uređaj ste odabrali. Potreban je najviše jedan bezbednosni element po fiskalnom uređaju.

● Poreskoj upravi, putem portala eUprava, elektronskim putem dostavite podatke o poslovnom prostoru i poslovnim prostorijama.

● Nakon provere dostavljenih podataka, Poreska uprava će u roku od tri dana doneti odluku o prijavi, i o tome Vam (u elektronskom obliku) dostaviti obaveštenje koje sadrži jedinstvenu oznaku poslovnog prostora/prostorije koja će se koristiti u elektronskom fiskalnom uređaju.

● Nakon preuzimanja bezbednosnog elementa, i povezivanja sa elektronskim fiskalnim uređajem, završili ste proces eFiskalizacije.

Kada je nabavka fiskalnih kasa u pitanju, država je na sebe preuzela troškove obveznika fiskalizacije kroz direktnu subvenciju, tako da proces fiskalizacije neće predstavljati opterećenje za privrednike, već će biti refundiran kroz direktnu subvenciju. Informacije o subvencijama dostupne su na sajtu Ministarstva privrede.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike