SAZNAJEMO Danas ćemo imati nove cene goriva: Evo šta nas čeka na pumpama

21.04.2022

05:35

0

Ovo je pretposlednje usklađivanje i određivanje maksimalne cene BMB-a i dizela pred isticanje važenja uredbe Vlade koja to reguliše

SAZNAJEMO Danas ćemo imati nove cene goriva: Evo šta nas čeka na pumpama
benzin - Copyright Profimedia Pixabay

Zbog sutrašnjeg praznika, kako saznajemo, novi cenovnici naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji ove nedelje osvanuće dan ranije, već danas u 15 časova.

Ovo će biti pretposlednje usklađivanje cena i određivanje maksimalnih iznosa u maloprodaji, jer uredba Vlade Srbije važi do kraja aprila, odnosno do sledećeg petka. Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih pumpi fiksirana na šest dinara po litru goriva.

Takođe, uz nedeljno usklađivanje cene, Vlada Srbije je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.

Evrodizel još malo pa 200

Prema još uvek važećem cenovniku (do 15 časova), litar BMB 95 na pumpama košta maksimalno 174,1 dinar, a evrodizel 196,3 dinara. Cene goriva sa aditivima (BMB 98, BMB 100, i "super dizeli“) nisu ograničene, kao ni auto-gas (TNG), dok je cena evrodizela za poljoprivrednike fiksirana na 197 dinara.

Sudeći prema kretanju cene nafte na svetskim berzama u proteklih sedam dana, ne bi trebalo očekivati veća pomeranja na domaćem maloprodajnom tržištu. Naime, kako ističu analitičari, cena goriva bi trebalo da ostane ista, uz eventualno minimalno povećanje, jer su cene nafte prošle nedelje rasle sa 98 dolara po barelu u ponedeljak, na 113 dolara početkom ove nedlje. Ali već u utorak cena nafte je pala na 107 dolara, koliko je bila i juče, tako da imamo skoro isti nivo cena kao pred prethodno usklađivanje.

Naftaši za ukidanje uredbe

Domaći naftaši se, kako kažu, ipak zalažu za slobodno formiranje cena, čemu se i nadaju nakon 30. aprila, kada će prestati da važi uredba Vlade.

- Ne znamo kako će se promeniti cene derivata od tada, to ćemo tek da vidimo. Najbolje je slobodno formiranje cene derivata, u skladu sa nabavkom i prodajom, i da se eventualno ograničiti gornji nivo cene. Ili, slično Severnoj Makedoniji, da i mi imamo usklađivanje cena svaki dan – rekao je za 24sedam Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i vlasnik privatnih pumpi.

24sedam/Profimedia
 

On takođe ne veruje da će se cene goriva na našim pumpama danas drastičnije promeniti.

- Bilo bi značajno da ostane razlika od oko šest dinara između veleprodajne i maloprodajne cene derivata. To je ono što su obećali iz Vlade prilikom donošenja uredbe, mada je to u stvari pet dinara razlike jer se plaća PDV. I to se može očekivati i ovog petka – naglašava Atanacković.

Ukrajinska kriza i dalje drma tržište

Na tržištu nafte vlada velika volatilnost u ceni otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. Odluka SAD i njenih saveznika da puste u promet naftu iz strateških rezervi kako bi "ukrotili" rast cena goriva, zajedno sa ponovnim izbijanjem kovid epidemije u Kini, imali su znatan uticaj na kretanje cene u poslednjih nekoliko nedelja.

Profimedia
 

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je u izveštaju od prošle nedelje da su članice naftne alijanse OPEK+ povećale ponudu prošlog meseca za samo 10 odsto od ukupno obećanog povećanja količina za 400.000 barela dnevno.

Takođe, ova agencija je smanjila prognozu rasta globalne potražnje za "crnim zlatom“ u ovoj godini, prenosi Blumberg, i to za 260.000 barela dnevno, odnosno na 1,9 miliona barela zbog kineskih korona mera ograničenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike