Cena nafte na klackalici: Blaga silazna putanja nakon dvodnevnog rasta

14.04.2022

09:07

0

Cene oba tipa nafte su i dalje znatno više nego pre nedelju dana

Cena nafte na klackalici: Blaga silazna putanja nakon dvodnevnog rasta
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Cene nafte su oslabile danas nakon dvodnevnog rasta pošto se investitori bave analizom niza faktora od uticaja na ponudu i potražnju, počev od posledica ruskog napada na Ukrajinu do kineskih mera zatvaranja zbog korona virusa.

Svetska referentna nafta Brent za isporuku u narednim mesecima (fjučers ugovori) trguje se po ceni od 107,7 dolara za barel, nižoj za 0,98 odsto nego u sredu, a američka WTI nafta je pojeftinila za 1,05 procenata na 103,2 dolara za barel, pokazuju podaci sa portala oilprice.com, koji prati cene nafte na tržišima u realnom vremenu.

Cene oba tipa nafte su, međutim, i dalje znatno više nego pre nedelju dana.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je u izveštaju ove nedelje da su članice naftne alijanse OPEK+ povećale ponudu prošlog meseca za samo 10 posto od ukupno obećanog povećanja količina za 400.000 barela dnevno.

IEA je takođe smanjila prognozu rasta globalne potražnje za "crnim zlatom" u ovoj godini za 260 hiljada barela dnevno na 1,9 miliona barela dnevno zbog kineskih korona mera ograničenja, prenosi "Blumberg".

Zalihe sirove nafte u SAD-u su prošle nedelje porasle, uglavnom kao rezultat prebacivanja nafte iz američkih strateških rezervi u komercijalne zalihe.

Na tržištu nafte vlada velika volatilanost otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. Odluka SAD-a i njihovih saveznika da puste u promet naftu iz strateških rezervi kako bi "ukrotili" rast cena goriva, zajedno sa ponovnim izbijanjem kovid epidemije u Kini, imali su znatan uticaj na kretanje cene u poslednjih nekoliko nedelja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike