SAZNAJEMO Nove cene goriva: Evo koliko će od 15 sati koštati benzin na pumpama

15.04.2022

11:57

0

Ministarstvo trgovine odredilo je i ovog petka nove cene benzina od 95 oktana i evrodizela

SAZNAJEMO Nove cene goriva: Evo koliko će od 15 sati koštati benzin na pumpama
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Kao i svakog petka popodne, otkako se sprovodi druga po redu uredba o ograničavanju maloprodajnih cena pojedinih vrsta naftnih derivata, i danas je Ministarstvo trgovine odredilo nove cene koje će važiti narednih nedelju dana.

Tako će, prema novom cenovniku, na benzinskim stanicama u Srbiji BMB 95 koštati maksimalno 174,1 dinara za litar, a evrodizel 196,3 dinara. To znači da je gorivo pojeftinilo za po 10 para.

Podsetimo, do 15 časova važe stare cene - BMB-a 174,2 dinara za litar, a evrodizela 196,4 dinara.

Inače, cene goriva sa aditivima (BMB 98, BMB 100, i "super dizeli“) nisu ograničene, kao ni autogas (TNG), dok je cena evrodizela za poljoprivrednike fiksirana na 197 dinara.

Vlada Srbije odlučila je prošle nedelje da aktuelnu uredbu, koja se sprovodila mesec dana i koja je trebalo da važi do 11. aprila, produži do kraja ovog meseca.

Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih stanica fiksirana na šest dinara po litru goriva. Veleprodajni cenovnici prave se na osnovu kotacije cena derivata u za nas relevantnom regionu Mediterana.

Uz nedeljno usklađivanje cene, vlada je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike