Ostaju određena ograničenja cene goriva, a evo šta se menja!

08.03.2022

12:38

0

Sigurno ćemo menjati uredbu i ostaviti određena ograničenja, najavila je resorna ministarka

Ostaju određena ograničenja cene goriva, a evo šta se menja!
Profimedia - Copyright gorivo poskupljenje (1) Profimedia

U Srbiji ima dovoljno energenata i neće biti povećana cene struje, toplotne energije i gasa. Ostaće određena ograničenja cene naftnih derivata, ali biće napravljen bolji balans između veleprodajne i maloprodajne cene, istakla je potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović; Tanjug/Rade Prelić
 

- Što se tiče ograničenja naftnih derivata, mi ćemo sigurno menjati uredbu i ostaviti određena ograničenja, ali ćemo pokušati da napravimo bolji balans između veleprodajne i maloprodaje cene. Jer, to je osnovni razlog zašto na nekim manjim pumpama se ne prodaju derivati. Ima ih dovoljno ali je problem bio u ceni - rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će ostati ograničenje cene goriva.

Vlada je ograničila maksimalnu cenu benzina 95 na 171 dinar i dizela na 179 dinara, što ističe 13. marta.

Na pitanje da li će, ipak, doći do poskupljenja cene goriva pošto neće biti nastavljena postojeća uredba o ograničenju, ministarka je rekla da je nafta na berzi pre godinu dana bila 60 dolara za barel, dok je sada 135 dolara.

- Zbog toga smo uveli ograničenja na maloprodajnu cenu i razmatramo sada sa ministarstvima finansija i trgovine, ali ostaće uredba na snazi, videćemo kako da napravimo bolji odnos između veleprodajene i maloprodajene cene. Dajte da to prvo uradimo - rekla je Mihajlović ne precizirajući da li će cene na pumpama ostati na istom nivou.

- Najvažnije za građane i privredu je da svih energenata ima dovoljno. Ima dovoljno naftnih derivata i gasa, struja se proizvodi. Jako je mali uvoz struje u odnosu na prethodne mesece, ima i dovoljno toplotne energije - istakla je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike