Idemo nazad na 110 dolara za barel: Pregovori se odužili, nafta ponovo skače

18.03.2022

09:30

0

Cene sirove nafte na berzama su ponovo u usponu jer nema vidnog napretka u preogovorima o primirju u Ukrajini a ruska nafta ostaje parija u svetu

Idemo nazad na 110 dolara za barel: Pregovori se odužili, nafta ponovo skače
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Na kraju treće prevrtljive trgovinske nedelje na berzi nafte zbog mlakog napretka u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, nad tržištem ponovo nadvila avet strogih sankcija i poremećaja isporuka, pa je cena krenula nazad na 110 dolara za barel kao s početka meseca.

Cena evropske nafte tipa brent je porasla za 82 centa ili 0,8 posto, na 107,46 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 7:42 časa po GMT, nakon što je u četvrtak skočila za skoro 9,0 procenata, što je najviši procentualni rast od sredine 2020, izveštava Rojters.

Cena američke srednje nafte WTI je porasla za 1,14 dolara ili 1,1 odsto, na 104,12 dolara za barel, nastavljajući uspon od prethodnog dana kada je poskupela za osam posto.

Nedeljni pad, ali...

Uprkos oporavku, oba globalno referentna tipa nafte će sedmicu završiti s negativnom rezultatom, odnosno s gubitkom za više od četiri procenta. Međutim, ako se pogleda smo 10 poslednjih dana, s pikom od 8. marta na 127,98 dolara za barel brenta, pad je čak 17 odsto.

Manjak ponude nafte zbog sankcija Rusiji čiju robu sada bojkotuju zapadni kupci, zastoj u nuklearnim pregovorima sa Iranom, sve manje zaliha nafte i zabrinutost zbog rasta slučajeva kovida-19 u Kini koja je pogodila potražnju, doveli su do tobogana kretanja cena "crnog zlata" tokom ove nedelje, navodi britanska agencija.

Analitičarka kompanije „RBC Kepital“, Helima Kroft, upozorila je u analizi da će gubitak izvoza ruske nafte verovatno biti dugotrajan i da nema dovoljno barela da se on nadoknadi. A to znači da cena neće skorije nadole.

Na to upozorava i Međunarodna agencija za energiju (IEA). U „Izveštaju o tržištu nafte" objavljenom ove nedelje, IEA predviđa pad proizvodnje sirove nafte u Rusiji za tri miliona barela dnevno od aprila, zbog sankcija i odbijanja uvoznika iz političkih razloga da kupuju rusku naftu, prenosi agencija Tass. Upozorava da to "može izazvati globalni šok na tržištu nafte".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike