Brent pada na manje od 100 dolara? Ruska nafta "curi" ispod radara

15.03.2022

10:08

0

Cene nafte su nastavile pad danas do nivoa koji su poslednji put viđeni pre tri nedelje, tj. pre početka ruskog oružanog ulaska na Ukrajinu

Brent pada na manje od 100 dolara? Ruska nafta "curi" ispod radara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tržište sirove nafte u svetu se malo oporavilo od šoka i panične reakcije u svezi sa „crnim zlatom“ su sve ređe pošto su investitori preispitali svoje ranije procene o snabdevanju tržišta ovim energentom.

Cena za američku nafta WTI za isporuku u aprilu spustila se za 5,1 posto na 97,72 dolara po barelu, a evropska nafta brent, za isporuku u maju košta na londonskoj berzi ICE Evropa manje od 101 dolar za barel, za 5,5 procenata manje u odnosu na zatvaranje berze u ponedeljak.

Cena nafte WTI je prošle nedelje premašila 130 dolara po barelu, dok se brent približio nivou od gotovo 140 dolara u uslovima izuzetno volatilnog trgovanja.

- Atmosfera na tržištima berzanskih roba ostaje vođena pre sveta naslovima iz medija. To stavlja veliki pritisak na cene nafte ali ne osvetljava celu fundamentalnu sliku – napominje za „Blumberg“ Daniel Hajns, strateg „Australija & Nju Zeland benking grup“.

Zaokret naniže

Ovako veliki pad objašnjava se sa nekoliko vezanih stvari, od ponovnog izbijanja epidemije kovida u pojedinim delovima Kine, koja je najveći svetski uvoznik nafte. A ako ima epidemije, Kinezi odmah blokiraju tu oblast makar kao sada u njoj bilo i 45 miliona ljudi, i potrebe za naftom su manje.

Drugi razlog je oružani sukob Rusije i Ukrajine, u kojemu se odvijaju pregovori o primirju, tako da tamo situacija dalje ne eskalira, iako Zapad pojačava sankcije.

Screenshot: Bloomberg
 

Trenutna procena kupaca je da damo neće doći do dodatnog zatezanja priliva ionako pritegnute isporuke ruske nafte na tržište, a iz OPEK-a proizvođači nastavljaju da tvrde da u svetu nafte ima dovoljno za aktuelne potrebe tržišta.

Kupci i dalje, iz političkih razloga, izbegavaju rusku naftu ali ima znakova da izvoz nije potpuno odsečen. Niko na Zapadu ne želi da prođe kroz medijskog „toplog zeca“ kao što je to prošao „Šel“ kada je „tiho“ kupio određene količine ruske nafte sa velikim popustom.

U međuvremenu, ruska firma „Surgutnjeftegas PJSC“ nudi fleksibilno plaćanje nekim kupcima a Indija pronalazi načine da plati u lokalnoj valuti pošto su najveće ruske banke izbačene iz SWIFT sistema međunarodnog plaćanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike