Koliko ćemo danas platiti litar goriva: Nova kalkulacija - "sve je moguće“

18.03.2022

06:33

0

Prema novoj uredbi o zamrzavanju cena naftnih derivata, svakog petka do tri sata po podne stiže nova cena, a ovog jutra ne može se ni proceniti u kom bi smeru mogla da ide

Koliko ćemo danas platiti litar goriva: Nova kalkulacija - "sve je moguće“
gasoline-g450dc2e39_1920 (1) - Copyright Profimedia Pixabay

Vozači u Srbiji dočekali su "novi petak“, prvi posle početka važenja nove uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, i sada čekaju do 15.00 da bi saznali cenu po kojoj će u narednih sedam dana plaćati litar benzina i dizela na pumpama.

Očekivanja vozača su, kao i uvek, da cena padne, jer je za nedelju dana prilično pala i cena nafte na svetskim berzama. Međutim, koliko je daleko benzinska pumpa u Srbiji od naftnog polja u Saudijskoj Arabiji ili Teksasu, toliko je i naša cena benzina "daleko“ od cene nafte na Londonskoj ili Njujorškoj berzi.

- Sve je moguće, i da benzin pojeftini, i da poskupi, kao i da se cena ne promeni. Niko trenutno ništa ne može da kaže, iako smo svi svesni toga da je cena nafte značajno pala i da bi prema tome trebalo da cena kod nas padne desetak odsto – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsednik UO "Nafta“ AD.

Na berzi cena nafte pala, ali...

Na svetskim berzama pad je u desetak dana zaista bio velik, jer brent kao referentna nafta za Evropu (NIS koristi ruske tipove nafte) survao se sa 127,98 dolara za barel 8. marta na 98 dolara u četvrtak. To je značajnih 23 odsto.

Ali, tih 128 dolara je bio samo pik, pošto je prosečna berzanska cena za period od 7. do 11. marta bila 116,86 dolara, a od 14. do danas 102 dolara, što je pad od „samo“ 12,5 odsto.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta na berzi u poslednjih mesec dana

U svakom slučaju, „berzanske“ nade srpskog vozača da će za isti novac moći da sipa bar malo više goriva na tankom su ledu jer, prosto, njegova cena zapravo ne zavisi od berzanske cene nafte.

Nije Srbija izuzetak

Cene goriva „ne prate berzu“ kada cena nafte pada ni u okruženju, nije to pravilo samo u Srbiji, pokazuju podaci sa tržišta. U Crnoj Gori je u utorak državno regulisana cena za naredne dve nedelje skočila za benzin sa 1,58 evra na 1,74, a dizela sa 1,45 na 1,74 evra. U Hrvatskoj, cena više nije ograničena (fiksirana je marža i smanjena akciza, kao i u Srbiji), pa je benzin u utorak bio za 11 centi skuplji nego početkom meseca, a dizel 19. Skuplje je gorivo i u BiH, a cena je pala samo u Makedoniji, na 1,32 evra za benzin i 1,35 za dizel, jer su smanjenje akcize, a PDV je oboren sa 18 na 10 odsto. Za to vreme u Srbiji je cena, od jedne uredbe do druge, skočila sa 1,45 evra na 1,5 evra za benzin i sa 1,52 na 1,6 evra za dizel.

- Prema uredbi, cena koja se uzima u obzir nije cena sirove nafte na berzi, već kotizacije cena derivata u regionu Mediterana. Uzima se pet dnevnih kotizacija i računa prosek. Za proteklu nedelju, neke kotizacije su bile kada je nafta pojeftinila, a neke kada joj je cena rasla. U suštini, cena bi trebalo da je manja, ali pitanje je da li će se to uvažiti jer dalje kretanje cene je neizvesno i gubici naftnih kompanija bi mogli da budu veliki. A ako one kalkulišu gubitke, moglo bi da se postavi pitanje i da li će goriva biti, a ne samo po kojoj ceni – objašnjava Atanacković.

Njegove reči potvrđuje i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, u kojem su svi veliki igrači sa domaćeg tržišta.

On kaže da gorivo sada neće poskupeti, pod uslovom da se i u narednom periodu nastavi trend pada cene nafte. Međutim, ističe da bi trebalo imati u vidu da ne određuju cenu vlasnici pumpi, već država i tržište, a da na tom tržištu već ima onih koji ne mogu da trpe dodatne gubitke, jer su veleprodajne cene veće od onih po kojima pumpe gorivo smeju da prodaju.

Zbog toga u UNKS predlažu da se vreme „preseka“ cena skrati sa nedelju dana na nekoliko, ili čak dnevno, kako bi cena bila realnija.

A gubici su toliki da, kako kaže Atanacković, pojedine male pumpe iz unutrašnjosti već otkazuju narudžbine goriva, a i uvoznici se premišljaju da li da uvoze gorivo s gubitkom.

- Onaj ko je, recimo, kupio gorivo u prošlu sredu, kada se gledalo koliko će koštati za ovu nedelju, platio ga je osam dinara po litru više nego što će verovatno moći da ga proda. Pogotovo ako dalje padne cena. Na stranu to što je marža benzinskim pumpama ograničena na šest dinara, a ispostavilo se da je to zapravo pet, jer se od toga odbija PDV – napominje Atanacković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike