Danas je Prepodobni Jovan Isavrijski, učenik Svetog Grigorija Dekapolita: Prijatelja spasao tamnice, pomolite mu se za mir!

01.05.2024

06:51

0

Postojala su dva Dekapolja jedan blizu Galileje u Palestini koji spominje sveti evanđelist Matej i drugi u Isavrijskoj pokrajini

Danas je Prepodobni Jovan Isavrijski, učenik Svetog Grigorija Dekapolita: Prijatelja spasao tamnice, pomolite mu se za mir!
Ilustracija - Copyright Profimedia

SPC i vernici danas slave Prepodobnog Jovana Isavrijskog, učenika Svetog Grigorija Dekapolita.

Postojala su dva Dekapolja jedan blizu Galileje u Palestini koji spominje sveti evanđelist Matej i drugi u Isavrijskoj pokrajini.

Iz ovog Isavrijskog Dekapolja bejaše sveti Grigorije Dekapolit, učitelj ovog prepodobnog Jovana o kome je reč. Omrznuvši svet i zavolevši Hrista od mladosti, ovaj sveti Jovan ode k svetom Grigoriju Dekapolitu.

Sveti Grigorije ga zamonaši, i on ostade pored njega podvizavajući se i u svemu služeći Bogu. I on beše toliko smiren i poslušan, i za svako dobro delo revnosan, da se duhovni otac njegov sveti Grigorije radovaše zbog njega i slavljaše Boga.

Profimedia
 

Кada zločestivi car Lav Jvrmenin obnovi jeres ikonoborsku i podiže gonjenje na Crkvu Hristovu, prepodobni Jovan dođe u Carigrad sa svojim učiteljem svetim Grigorijem, i zajedno sa svitem Josifom Pesmopiscem iđahu po gradu utvrćujući pravoslavne u blagočestivom i nepokolebljivom ispovedanju vere.

Zatim sveti Josif bi poslat u Rim, koji ne dostiže pošto ga jeretici uhvatiše i u okovima na Кritu zadržaše. A uskoro se i sveti Grigorije prestavi u Gospodu. Prepodobni pak Jovan, ostavši u Carigradu, podvizavaše se u uobičajenim trudovima, starajući se ne samo o svom spasenju nego i o spasenju drugih.

A kad se posle izvesnog vremena blaženi Josif oslobodi tamnice i okova i vrati u Carigrad, prepodobni Jovan ode ka Gospodu da primi nagradu za trudove svoje. Sveti Josif ga sahrani česno blizu groba svetog Grigorija.

A kad se potom sveti Josif preseli iz grada u usamljeno bezmolvno mesto, nedaleko od crkve svetog Jovana Zlatousta, on podiže tamo crkvu u ime svetitelja Hristovog Nikolaja Čudotvorca, i prenese u nju svete mošti obojih otaca, Grigorija i Jovana.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike