Nisu hteli da rade za drugog: Gradska deca gaje krave i rekorderi su u proizvodnji mleka

06.07.2021

05:25 >> 08:19

0

Nije lako vratiti se posle gimnazije na selo, ali da to može da bude dobro pokazuje primer braće Vitomir, kod kojih i krave imaju topli pod

Nisu hteli da rade za drugog: Gradska deca gaje krave i rekorderi su u proizvodnji mleka
Copyright Foto: AgroTV

Mladi stočari Vitomir i Igor Vitomir su od onih danas retkih ljudi koji su posle gimnazije odlučili da preuzmu porodični posao. A braća Vitomir, iako nisu seoska deca jer su odrasli u gradu, to rade odlično – prošle godine su imali rekordnu proizvodnju mleka.

U poznatom trgovačkom mestu još iz XV veka, Rogatici, stočarstvo je značajna grana poljoprivrede. Ovdašnji proizvođači, njih 90, prošle godine su lokalnoj mlekari “Pađeni“ isporučili milion litara mleka. A rekord su prošle godine oborila upravo braća Vitomir, koja, kako su rekli za Agro TV, na porodičnom imanju u ovom delu BiH danas drže tridesetak grla. A sve je počelo “sa ledine“, na imanju sa jednom starom štalom i 60 stabala šljive.

Dobra mlekara i kupac i garant

Sa otkupom nemaju nikakvih problema jer mlekara “Pađeni“ iz Bileće ne samo da je redovan i dobar platiša, već je i u neku ruku garant kredita koje uzima gazdinstvo. A uz to ove godine se preko mlekare moglo nabaviti i kvalitetnih junica po veoma povoljnim uslovima i plaćanjem u mleku. Cena mleka je 14 feninga (7,15 evrocenti) po jedinici mlečne masti, što na litar izađe od 62 do 64 feninga (32-33 evrocenta), i podsticaj države je 25 pfeninga (13 evrocenta) po litru.

– Prema ceni koncentrovane i kabaste hrane cena mleka je niska. I stoji već godinama ista, a sve drugo je otišlo gore. Samo koncentrovana hrana je sad skuplja 70 odsto nego pre godinu dana – ističe Vitomir.

– Posle gimnazije, otac, koji je bio inženjer poljoprivrede i upravnik farmi u onoj velikoj državi, prvo nas je pitao da li ćemo da radimo ili da se dalje školujemo, a onda da li ćemo da radimo za sebe ili za drugoga. I tako smo krenuli sa ovcama 2004. godine, a posle 2014. sa kravama – kaže za Agro TV Vitomir Vitomir.

Stočarski preokret

Ovce su držali da 2014. godine, podvukli računicu i sračunali da im se to ne isplati jer zarada je bila 20 maraka po grlu. Novac od prodatih ovaca je uložen u rekonstrukciju farme i krajem te godine nabavili su prva grla krava.

– Ovde su, na ovim visinama, ljudi skeptični prema holštajn rasi, ali s obzirom na to koliko mleka ona donosi, nama je bila jedina opcija. Odlučili smo da s tim istrajemo i pokažemo da ta krava može da bude dobra ovde kao i sve druge rase – objašnjava Vitomir.

“Gastarbajter” na selu: Vitomir Vitomir, Screenshot:Agro TV

Ovo porodično gazdinstvo danas ima savremeni zatvoreni sistem muže, u kome je trenutno 11 muznih krava koje daju 250 litara mleka dnevno.

Kabastu hranu na 30 hektara zemlje proizvode sami, a stoku često izvode i na pašu.

– Najbitnija je ishrana, šta, koliko i u koje vreme dati kravama da jedu. Kvalitetna hrana, na vreme pripremljena, garantuje uspeh – ističe Vitomir, uz napomenu da daju pet kilograma hrane dnevno po grlu, a da količina koncentrata ide po tablicama prinosa mleka za svaku kravu pojedinačno.

Poluautomatizovan sistem: Farma u Dobrašini, Foto: Agro TV

Vitomir priznaje da bi bolje bilo da su krave na „puštenom“ sistemu, ali to njihov objekat nije mogao da zadovoljni pa su one sada „na vezu“.

– Ono što je najbitnije jeste to da je sistem mehanizovan, odnosno polumehanizovan, da budemo precizniji, ali muža je automatska, sistemom krava-mlekovod-laktofriz, i sa mlekom nemamo dodira – rekao je domaćin.

I krave imaju topli pod

Kod Vitomira je u štali i “topli pod“, u sistemu 30 centimetara kamena, 60 centimetara šljunka i na vrhu cigla na kant.

Pročitajte još

– Time se lakše održava higijena, pod je uvek suv, a kravama je toplo jer cigla prima toplotu. Bilo bi idealno da dole bude guma, radi zaštite vimena krava od nagnječenja, ali svakako je dobro da nije beton – objašnjava ovaj uspešni stočar.

Ali i sa ovako “nesavršenim“ uslovima Vitomiri su prošle godine bili rekorderi u proizvodnji u svom kraju, sa 74.936 litara mleka.

– Mi jesmo veliki za ove naše uslove, ali to je, realno, neki srednji nivo proizvodnje. Potrebna ulaganja za tehničko osavremenjavanje proizvodnje su ogromna, i mi to sa ovim brojem krava sebi ne možemo da priuštimo. Zbog toga moramo da radimo više – skroman je Vitomir.

Radni dan počinje u pet ujutro, a završava se u devet uveče, a kad su radovi u polju desi se da traje i 24 sata. Nađe se, kažu, vremena i za porodicu i prijatelje.

Svoji na svome: Braća Vitomir i Igor Vitomir, Foto: AgroTV

I pored svega, Vitomir “zadužen za polje“ i Igor čija su odgovornost krave su zadovoljni.

– Svima nama je ostalo samo to, šuma, voda i zdrava sredina – zaključuje Vitomir.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike