Ako ne želimo da jedemo GMO ozbiljno moramo da pomognemo svinjarstvo (FOTO/VIDEO)
Ukoliko se ne potrudimo da minimizujemo posledice, epidemija svinja koja je snažno pogodila naše svinjarstvo može biti jednako kobna kao i ona koja je pogodila ljude, upozoravaju stručnjaci
Posledice afričke kuge svinja su ozbiljne u Srbiji ali i u okruženju i Evropi, tako da je saniranje posledica i minimizacija štete posao kojim se veoma ozbiljno moramo baviti, kaže za AgroTV profesor Ivan Radović, sa Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
- Ako mi ne budemo imali svinja, nećemo moći ni da uvozimo jer i u okruženju je bila afrička kuga. Možemo da uvozimo iz Evropske Unije ali onda nema domaće primarne proizvodnje a ono što imamo bilo bi pod navodnicima „određenog kvaliteta“. Ne zaboravimo, tako se životinje hrane genetski modifikovanom sojom – upozorava Radović.
Trenutna situacija u Srbiji je da prodaja priplodnog materijala ide svojim tokom, broj grla koja ulaze za testiranje je bez pada.
- To znači da na komercijalnim farmama i nukleus farmama, ipak nije bilo problema. Imamo pojavu afričke kuge samo kod jedne veće farme kod Vršca a ostalo su mali proizvođači – objašnjava Radović.
Pročitajte još:
Profesor Radović kaže da je, i pored neizvesne situacije, došlo vreme da i svinjar zaradi.
- Ko sad sačuva svinje njegove svinje će vredeti suvo zlato. Sada je cena 260 do 280 dinara a u januaru je bila 180 dinar , što je bilo ispod proizvođačke cene. Pedeset godina smo imali uslovljavanje i nepartnerski odnos proizvođača i klanica, sada se situacija promenila jer nema dovoljno svinja na tržištu – napominje Radović.
Svinjarstvo je pitanje nacionalne bezbednosti
Ugroženost svinjarske proizvodnje u nas je ozbiljan problem i za nacionalnu bezbednost.
- Možemo da imamo autoputeve, i da otvaramo fabrike za proizvodnju za izvoz ali ako ostanemo bez jeftinog proteina koji možete brzo da proizvedete u velikim količinama, onda je to domen nacionalne bezbednosti – ističe profesor.
Radović podseća na istorijsku priču da su proizvodnju svinja osnovali bankari, jer svinja jedina velika domaća životinja koja daje veliki broj potomaka.
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
Pogledaj galeriju
- Žensko prase za dve godine može da ima 115 direktnih i indirektnih potomaka a amo za jednu godinu krmača može da da 2.800 kilograma žive mere tovlejnika, 2.200 kilograma polutki ili 1.900 kilograma čistog mesa. Ako neka zemlja želi jeftino meso i protein, okrenutost svinjarstvu je neminovna- ističe profesor.
A Srbija je bogom dana za ovu vrstu proizvodnje, jer ima najveći broj obradivih površina po broju stanovnika, što je osnova za zaokruženi ciklus proizvodnje u stočarstvu, ima tradiciju proizvodnje i naviku ljudi da jedu meso i polutrajne i trajne mesne prerađevine.
- Iz te perspektive svinjarstvo je spasonosno rešenje za naše potrebe i sreća je da i pored afričke kuge svinja i oscilacija u proizvodnji koje smo imali u prethodno vreme, lošim cenama tovljenika i slično, imamo 110 priplodnih, čistorasnih svinja u Vojvodini. To je srž iz koje možemo sutra da proizvodimo buduće roditelje a da ne zavisimo od uvoza. Već u Hrvatskoj ne postoje veliki zapati sa čistom rasom, pa moraju da uvoze – objašnjava Radović.
Ugledati se na Špance
Profesor Ivan Radović kaže da bi trebalo, bar delom proizvodnje, da se ugledamo na Špance.
- U Španiji postoji tri miliona svinja autohtonih rasa koje se gaje u preriji i ogroman broj proizvođača. Hrane se manjom količinom koncerata, jeftina je proizvodnja i kad se tu zavrti ciklus onda je dobro jer to meso ide na štandove kao brendirano meso proizvedeno na prirodan način – zaključuje profesor Radović za AgroTV.
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari