Svinje padaju u depresiju, često dahću i teturaju se kad idu: Ovo su simptomi afričke kuge (FOTO)

09.05.2023

12:40

0

Meštani čačanskih sela u strahu za životinje u svojim oborima nakon što je područje proglašeno ugroženim

Svinje padaju u depresiju, često dahću i teturaju se kad idu: Ovo su simptomi afričke kuge (FOTO)
Copyright RINA

Područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima kod Čačka, proglašeno je zaraženim od bolesti afrička kuga svinja, dok se još 16 sela u okruženju smatra ugroženim. S obzirom da za ovu bolest ne postoji vakcina, smatra se veoma opasnom, a da bi se sprečio dalji prenos bolesti neophodno je uništiti sve jedinke u zaraženom gazdinstvu. Dragoljub Simoć svinje gaji za svoje potrebe, а pojava afričke kuge u susednim selima vidno ga je uznemirila.

- Ja sam ove svinje uzeo za svoju upotrebu, da mogu da ih odgajam i tovim da imam za zimu, ali čuo sam za tu svinjsku kugu da se pojavila u susednom selu Mrčajevci i da su nadležni celo leglo odstranili ili zatvorili. Sada se za moje svinje ja plašim iako su mirne i tih2, hvala Bogu jedu sve lepo - kazao je on za agenciju RINA.

RINA
 

 

Afrička kuga spada u red opasnih zaraznih bolesti, glavni rezervoari prenosa virusa u prirodi su divlje svinje, a najčešće dolazi do zaraze transportom inficiranih životinja. Za ovu bolest leka nema, i u zavisnosti od kliničke slike može se prepoznati po brojnim simtomima.

- Akutni simptom je najinteresantniji, to se manifestuje kroz visoku telesnu temperaturu od 40-42, zivotinje padaju u depresiju i dahću sve češće. Kada ustane počinje da se tetura, u nekim slučajevima postoji i dijareja i ono što je simptomatično jeste krvarenje po koži - ističe veterinar Zoran Velkovski.

RINA
 

 

Preradjivači mesa i ugostitelji ističu da nema mesta panici, jer meso koje dođe do kupca ili konzumenta obavezno se pregleda.

- Mi imamo dve kontrole, prva je u klanici gde uzimamo robu. Druga je kontrola na terenu, gde dolazi Republička veterinarska inspekcija koja pregleda papire i robu - ugostitelj Aco Popović.

RINA
 

 

Svinjska kuga ne prenosi se sa prasadi na ljude, ona najviše ugrožava proizvođače i uzgajivače, pa zbog toga spada u red ekonomskih bolesti. Inače, sve veterinarske inspekcije i nadležne službe u čačanskom kraju su već na terenu, popisuju domaćinstva, pregledaju životinje kako bi se što pre suzbila pojava Afričke kuge u zapadnoj Srbiji.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike