Priroda „presušuje“: Lekovito bilje ćemo morati da gajimo i u Srbiji

02.03.2023

12:05

0

Prirodni resursi lekovitog bilja su sve manji a za plantažno gajenje nedostaje radna snaga, istaknuto na stručnom skupu u Beogradu

Priroda „presušuje“: Lekovito bilje ćemo morati da gajimo i u Srbiji
Godži bobice - - Copyright AgroTV

Institut za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić" organizovao je danas stručni skupu, povodom obeležavanja 75. godišnjice rada instituta, na kome su učesnici istakli da su sve više smanjeni prirodni resursi lekovitog bilja, kao i da postoji  nedostatka radne snage u njegovoj plantažnoj proizvodnji.

Direktor instituta dr Milan Lukić rekao je Tanjugu da je trenutno jedino rešenje u uvozu lekovitog bilja.

- Naravno da zbog toga nisam srećan, ali uzrok je, pored nedostatka radne snage, i u sve manjem broju sakupljača, pa stoga moramo da radimo na stimulisanju uzgoja naročito retkih vrsta kao što je trava iva - naveo je Lukić.

Naučni savetnik u oblasti agronomije i ishrane biljaka i nekadašnji dugogodišnji direktor Instituta dr Dragoja Radanović napomenuo je da se u poslednjih nekoliko decenija ekspanzija naučno-istraživačkog segmenta u institutu, a složio se i s tim da su prirodni resursi lekovitog bilja prilično istrošeni.

- Zbog toga se nameće potreba za pospešivanje uzgoja u plantažnim uslovima, što i jedan od glavnih zadataka našeg instituta - napomenuo je Radanović.

Teorija i praksa

Milan Lukić  je na otvaranju savetovanja upriličenog u Beogradu, pod nazivom  "Izazovi savremene proizvodnje lekovitog bilja" podsetio i na to da su temelji Instituta "Josif Pančić" postavljeni pre 75 godina, kada je akcenat bio na naučno-istraživačkom radu, a vremenom je težište postajala proizvodnja preparata na bazi lekovitog bilja.

- Iza naših istraživača je veliki broj međunarodno priznatih radova, pored ostalog i u pogledu gajenja bilja koje je retko naći u prirodi ili koje ne uspeva na ovim prostorima - rekao je Lukić.

Naglasio je i da je Institut na tržište dosad izbacio više od 300 kvalitetnih proizvoda, koji su rezultat upravo naučno-istraživačkog rada na polju povećanja asortimana i obima proizvodnje.

Na savetovanju danas upriličena su brojna stručna predavanja i diskusije na temu  "Gajenje lekovitog bilja danas - savremeni izazovi i njihovo prevazilaženje" i to kada je reč o zaštiti, ishrani, agroekologiji, sušenju, mehanizovanoj obradi i primarnoj preradi...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike