Nešto što ni Vojvođani ne mogu da naprave: Paprika nizača je zaštitni znak Leskovca (FOTO+VIDEO)

04.09.2022

18:15

0

Srbija ima dva kraja koja se ponose svojom začinskom paprikom ali Leskovčani tvrde da je u praksi potvrđeno da kao njihovu ne mogu da naprave ni u plodnoj Vojvodini

Nešto što ni Vojvođani ne mogu da naprave: Paprika nizača je zaštitni znak Leskovca (FOTO+VIDEO)
25.06.2022 Razgojna - paprika.00_20_19_01.Still006 - Copyright Screenshot: AgroTV

Leskovačka nizača, dar od boga iz južnomoravske kotline, do nepca sladokusaca dolazi u dva vida – kao mlevena i tucana paprika, odnosno gruvana kako to kažu u kraju odakle je.

Prethodno da bi stigla u lonce, džuveče i na pečenja, naravno, mora da se uzgoji, obere, i mesecima nanizana suši na suncu. A taj mukotrpan posao, između ostalih, obavljaju  i u porodici Miće Stojanovića, iz Razgojne.

Razgojna je, a gde drugde kada je kvalitetna paprika u pitanju, u leskovačkom kraju, u podnožju Babičke gore, gde se na plodnoj zemlji bere i paprika za ajvar, mladi krompir, kupus...  

Mića Stojanović, uz pomoć supruge Sunčice i sinova, obrađuje pet hektara pod povrćem i žitom, ali je paprika ono po čemu je ovaj kraj poznat i jedinstven.

- Pokušali su da Vojvođani uzmu seme i tamo na severu naprave istu papriku ali nije išlo. Imaju i oni dobro začinsku papriku ali nije to to. Ima nešto specifično u ovom kraju – objašnjava Sunčica.

Prirodno sušenje nema zamenu

Mića dodaje da se paprika nizača pravi od autohtone sorte paprike ali da ima razlike i u tehnici koja se primenjuje tu na jugu.

- U Horgošu, Kneževcu ili Martonošu, suše maltene polusirovu papriku za svega četiri, pet dana. Kod nas se ona ipak bolje prirodno prosuši na nizi, u vencu. To dugo sušenje ostavi svoj miris i punu aromu paprike koji ne izađe kroz paru – napominje domaćin.

Kada se već bave proizvodnjom paprike i drugog povrća, a redovni su izlagači i gosti na brojnim poljoprivrednim i sajamskim manifestacijama, Stojanovići su se oprobali i u finalnoj proizvodnji.

Nisu to zasad neke velike količine ali ajvar, ljutenica, pinđur, i ostala zimnica lako pronalaze put do kupaca.

Kao ni količine, ni računica nije velika ali Stojanovići se ne žale mnogo jer zarađuje se dovoljno za život. Ovih dana je to još ježe jer, kažu, kada kupuješ džak đubriva plaćaš kao da kupuješ ar zemlje.

Najveća parcela u komadu Stojanovića je ove godine dva duluma, odnosno oko 32 ara pod paprikom. Prošle godine su imali tri duluma, i sa te površine je stiglo 1.000 kilograma mlevene paprike, plus određene količine koje su prodavane u venčićima sušene paprike na koje se naniže desetak kilograma sveže paprike. Kada bude suva, ostaće joj tek deseti deo prvobitne kilaže.

Paprike se prodaju u uobičajenom pakovanju od desetak dinara a cena je od 100 do 250 dinara. Cena nije velika ali je prihod stalan jer potražnja za ovom začinskom paprikom traje cele godine, tako da se sušare potpuno prazne tek pred dolazak novog roda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike