Motokultivatorom do benzinske: Poljoprivrednici zabrinuti zbog stavke uredbe o zamrzavanju cene goriva

12.03.2022

09:02

0

Autor: 24sedam

U vladinoj Uredbi o ograničenju cene goriva stavka da je zabranjeno točenja goriva van rezervoara za sve posebno zabrinulo poljoprovrednike

Motokultivatorom do benzinske: Poljoprivrednici zabrinuti zbog stavke uredbe o zamrzavanju cene goriva
Traktor - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Uredba o ograničenju cene goriva donela je olakšanje i građanima, privrednicima i poljoprivrednicima, i pored toga što je zbog njenih novih uslova sada povećana cena za oko pet dinara.

Međutim, novi uslovi su doneli i nevolje poljoprivrednicima, iako im je cena evrodizela ostala na nivou prethodne uredbe od zamrzavanju, 179 dinara, umesto da se podigne na 187, 74 koliko to gorivo plaćaju ostali „dizelaši“.

Problem poljoprivrednicima napravio je deo uredbe koji obavezuje benzinske pumpe da toće gorivo samo u rezervoare vozila a ne dodatne rezervoare bilo koje vrste.

Ova mera može se smatrati racionalnom za vozače automobila i kamiona, kao se ne bi nepotrebno stvarale zalihe i, možda, uzrokovale nestašice ali za poljoprivrednike je prilično besmislena.

Ratari, povrtari i voćari sada se žale da će svoje traktore, kombajne, motokultivatore i druge mašine koje u seoskom domačinstvu troše gorivo, morati da dovoze do benzinskih stanica.

Mehanizacija na selu je inače stara i ne uvek bezbedna za dužu vožnju po putu gde je gust saobračaj a ima mašina koje je gotovo nemoguće dovlačiti do pumpe.

Zabrinutost države da bi kod točenja u dodatne rezervoare moglo doći do zloupotreba goriva i „deljenja“ preprodaje jeftnijeg goriva i za automobile je opravdana ali za poljoprivrednike se mora naći bolje rešenje, ili dodatnim markiranjem goriva ili pojačnim radom inspekcije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike