Odličan biznis: U Srbiji se uzgaja najskuplja paprika na svetu koja košta 20.000 dolara!

19.09.2020

07:32 >> 10:00

0

Dušan Tašović je siguran posao u gradu Kragujevcu zamenio životom i radom na selu. Njegov moto glasi da je za uspeh dovoljno odabrati jednu stvar, ali da u

Odličan biznis: U Srbiji se uzgaja najskuplja paprika na svetu koja košta 20.000 dolara!
Copyright Printscreen/ Agro TV

Dušan Tašović je siguran posao u gradu Kragujevcu, u kom je rođen, zamenio životom i radom na selu, gde je od uzgoja ljutih papričica napravio odličan biznis. Njegov moto glasi, kako je ispričao za Agro TV i njihovu emisiju „Biram selo“, da je za uspeh dovoljno odabrati jednu stvar, ali da u njoj treba biti najbolji. Dušan je na porodičnom imanju u selu Rašković kod Knića napravio, kako ističe, jedan poseban svet u plastenicima.

– Svako bira za sebe kako hoće da živi i gde će da živi. Za mene od ovoga nema boljeg – naglašava naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, cela ideja potekla je od bake Mirjane Milosavljević i njenih vrednih ruku koje na unikatan način pakuju papričice.
– Ona je počela da ih pakuje u male flaše, odnosno teglice od dečjih kašica. Kada je došla na slavu kod nas i donela te svoje papričice, svi gosti su bili oduševljeni kako to izgleda. Tada mi je sinula ideja da se bavim uzgojem ljutih papričica i da ih na taj način pakujem i plasiram na tržište – rekao je Dušan za Agro TV.

Dušan uzgaja ljute paričice u tri rasadnika, a planira da se širi na još nekoliko; Agro TV

On dodaje da se već pet-šest godina bavi tim poslom, ali iz hobija, da bi 2019. počeo ozbiljnije da radi na uzgoju tog povrća. U početku su mu velika podrška bile subvencije Grada Kragujevca, pa je zahvaljujući njima podigao dva velika plastenika.
– Ukupno imamo tri plastenika i jedan manji, gde je bio rasad. Gajimo papričice svih boja, veličina, ali i ljutine. Imamo i jednu od najzanimljivijih vrsta, tzv. ajčara pitu. Reč je o najskupljoj paprici na svetu, poreklom iz džungle Perua, jer kilogram sušene košta 20.000 dolara. Pored nje, imamo i morugu škorpion, što je druga najljuća paprika na svetu, kao i najljuću papričicu, karolinu riper – navodi Dušan.

Sve se radi ručno

Seme ljute paprike, dodaje on, nabavlja na sve moguće načine, ali najčešće putem interneta ili preko prijatelja iz inostranstva. Tako da u plastenicima gaji oko 40 sorti, iz svih krajeva sveta, iz Meksika, Južne Amerike, Afrike, Tajlanda…
– Srbi su veliki ljubitelji ljutog i zato su oduševljeni ovim papričicama. Ovde se radi sve ručno, pre svega pakovanje i slaganje u teglice. Nema dodataka, konzervanasa, prskanja ili neprirodnih sastojaka – objašnjava naš sagovornik.
Pored „pipavog“ pakovanja, naglašava Dušan, dodatni problem je i to što papričice odmah, istog dana kada se uberu, moraju i da se pakuju.

U rasadu se uzgajaju i moruga škorpion, druga najljuća paprika na svetu, kao i ona najveće ljutine, karolina riper; Agro TV

Njegova baka Mirjana kaže da papričice već sutradan nakon branja potpuno omekšaju.

– Znači, koliko papričica danas uberemo, toliko moramo da spakujemo. Do sada smo sigurno popakovali više od 3.000-4.000 papričica. Sama sam naređala 2.000 papričica u teglice – ističe Mirjana Milosavljević.
Ona hvali unuka kako je brzo sve naučio i s kolikim entuzijazmom je ušao u posao uzgoja papričica.
– Sve moje savete je prihvatao. Ipak, on nije živeo na selu. Doskoro nije znao šta je budak a šta motika. Sada je druga priča – kaže Mirjana.
Dušan navodi da je o načinu sadnje i uzgoju ljutih papričica dosta i sam naučio iz stručne literature koju je našao na internetu.
– Možda je za uzgoj najteža sorta ajčara pita iz Perua, jer traži uslove slične tamošnjim. Zbog toga je i najskuplja na svetu, i generalno ima dosta posla oko proizvodnje ove papričice, odnosno sadnje, ali i održavanja. Ne koriste se pesticidi, a svaka travka se čupa da ne smeta – naglašava naš sagovornik, i dodaje da imaju i dodatne proizvode, kao što su mlevena i sušena paprika, jer se ništa ne baca.

Sve papričice se specijalno, ručno pakuju; Agro TV

Dušan kaže da je u planu podizanje još četiri plastenika i sadnja novih sorti.
– Sada imamo u jednom plasteniku 40 sorti, a planiramo da zasadimo po jednu sortu u jednom plasteniku – kaže Dušan.
Kako naglašava, najtraženije su najmanje papričice, i kupci su oduševljeni njihovim proizvodima.
– Svi su oduševljeni! Nisu videli tako nešto, ni ovde, ni u svetu, posebno način kako su upakovane. Malo ozbiljniji kupci najviše traže tajlandski čili – navodi Dušan.

Najljuće papričice opasne po zdravlje

Kod papričica je za ljutinu odgovorna različita koncentracija kapsaicina koja se meri jedinicom za ljutinu, a to je skovil. Vrednosti se kreću od nula do više od milion za najljuće paprike. Tako se u najljuće papričice sa više od 500.000 skovila ubrajaju but jolokija i karolina riper, čija ljutina izaziva bol i može biti opasna po zdravlje. Najmanje ljute, sa brojem skovila od nula do 10, jesu jolo vonder, pantos i roter augsburger, koje spadaju u blago ljute, zatim lombardo, medusa, vulkano, ančo, gorija, apače, koje su pikantne ili srednje ljute, i broje do 5.000 skovila, dok su one sa više od 5.000 ljute, a one sa najmanje 30.000 veoma i prekomerno ljute. Među njima su tabasko, rokoto, kajenska, red savina, orandž lantern i druge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike