Beograd opet među najzagađenijim gradovima na svetu: Šta je uzrok lošeg kvaliteta vazduha?

19.10.2021

17:30

0

Prema rečima nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), u ovo doba godine samo jaka košava može da pročisti vazduh

Beograd opet među najzagađenijim gradovima na svetu: Šta je uzrok lošeg kvaliteta vazduha?
Copyright Unsplash/ Ivan Aleksic

Zagađenost vazduha problem je sa kojim se Beograd susreće već nekoliko godina unazad, a u nedelju uveče srpska prestonica ponovo se našla na vrhu neslavne liste najzagađenijih gradova na svetu, dok je u toku ponedeljka "pala" na treće mesto.

Naime, prema podacima koji su objavljeni na sajtu "Beoeko", kvalitet vazduha juče je u Beogradu ocenjen kao zagađen.

Visok stepen zagađenosti vazduha, koji je na sajtu označen crvenom bojom, zabeležen je u - Ovči, Zemunu, u centru grada u Bulevaru despota Stefana, kao i u Lazarevcu.

Na pomenutim mernim mestima izmerene su visoke koncentracije zagađujućih suspendovanih PM čestica, odnosno sitne prašine koja je osnovni izvor zagađenja u prestonici.

Broj pored skraćenice označava njihovu veličinu u mikrometrima pa je tako nivo zagađenosti PM čestica u Ovči bio 65,5, Zemunu 71,1, u Bulevaru despota Stefana 55, i Lazarevcu 109.

Pixabay
 

Glavni uzrok zagađenja - individualna ložišta?

Glavni uzročnik zagađenja u Beogradu su individualna ložišta, uglavnom na obodu grada, a lošem kvalitetu vazduha doprinose i trenutni vremenski uslovi.

Prema rečima nadležnih iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ), u ovo doba godine samo jaka košava može da pročisti vazduh, a povišene temperature nikako ne odgovaraju kvalitetu ozonskog omotača.

- Stanje nije alarmantno, jer je ovo dimaničan i kompleksan sistem, pa se zato i merenja kvaliteta vazduha sprovode svakog sata. Beograđani se u svakom trenutku mogu informisati na sajtu "Beokom", ali i pratiti uputstva i ograničiti boravak na otvorenom - objašnjavaju iz GZZJZ.

Gusti crni dim iz toplane u Zemunu

Neformalna grupa građana "Eko straža" na svojoj Fejsbuk stranici je objavila snimak gustog dima koji se nadvija iznad dimnjaka toplane u Zemunu.

- Toplana u Zemunu danas spaljuje mazut, ako je uopšte i mazut, jer su makedonski novinari otkrili da se u Srbiji i Makedoniji spaljuje rezidual, jedino dozvoljen na prekookeanskim tankerima. Zagađenje nije nikava misterija, dovoljno je pogledati kroz prozor - navodi se u objavi "Eko straže" na društvenoj mreži Tviter.

Na ovakve optužbe reagovale su JKP "Beogradske elektrane" koje su potvrdile da kotlarnica "Zemun" u naselju Sava Kovačević kao pogonsko gorivo koristi mazut koji je lokalni zagađivač, ali su demantovale da se koristi rezidual.

- Crni dim koji se 17. oktobra na kratko mogao videti kako izlazi iz dimnjaka toplane "Zemun" u naselju Sava Kovačević, posledica je regulacije sagorevanja na kotlu, a ne kako su neki ekološki aktivisti uzbunili žitelje Beograda da se u pogonima ovog preduzeća spaljuje rezidual. Ove optužbe su neosnovane i neistinite i štete ugledu preduzeća - navode iz "Beogradskih elektrana".

Dodali su da žitelji Zemuna mogu da se uvere da iz dimnjaka toplane "Zemun“ 18. oktobra nije bilo dima, kao i da kvalitet vazduha u njihovom okruženju nije ugrožen zbog rada toplane.

"Klimatske promene doprinose zagađenju"

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nedavno je rekao da su pitanja ekologije veoma značajna, ali da ne mogu da budu rešena preko noći.

- Generalno, to što je vazduh lošiji u mnogim gradovima, deo je i klimatskih promena, s obzirom na to da toplotna inverzija koja se često dešava u velikim gradovima ne dozvoljava da vazduh cirkuliše - naveo je Radojičić.

Kada je reč o individualnim ložištima, Radojičić je naveo da je jedno od rešenja projekat toplovoda Obrenovac - Beograd, čija je realizacija u planu, te dodao da je deo rešenja i širenje gasovodne mreže u centralnim i ostalim opštinama na teritoriji prestonice.

Beoinfo
 

Gradonačelnik je pomenuo i da je u Beogradu u poslednjih 10-ak godina ugašeno više do 1.300 kotlarnica.

- U narednom periodu u Beogradu biti postavljeno još 20 mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha - rekao je Radojičić.

Preporuka građanima

Zbog lošeg kvaliteta vazduha kod građana se mogu javiti različite tegobe, a kod osetljivijih grupa ljudi one mogu biti ozbiljnije nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka ljudima sa različitim zdravstvenim tegobama je da u ovom periodu izbegavaju naporne aktivnosti napolju, dok se zdravim osobama preporučuje pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike