Požar u Vinči će se gasiti još nekoliko dana: "Kvalitet vazduha je dobar"

14.08.2021

10:00 >> 11:02

0

Vesić je za TV Pink kazao da ima još žarišta, jer požar nije bio površinski

Požar u Vinči će se gasiti još nekoliko dana: "Kvalitet vazduha je dobar"
Copyright Beoinfo

Požar na deponiji u Vinči je potpuno lokalizovan, a biće dogašavan još nekoliko dana, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i naveo da će do kraja godine ta deponija biti zatvorena, i istakao da je kvalitet vazduha u Beogradu dobar.

Vesić je za TV Pink kazao da ima još žarišta, jer požar nije bio površinski, već da se širio iz dubine deponije koja, kako je naveo, postoji od 1977. godine i na koju se svakodnevno doveze između 1.500 i 1.600 tona smeća.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić Tanjug/Strahinja Aćimović

– U deponiji ima smeća koje je na dubini od nekoliko stotina metara i na toj dubini mogu da se pojave žarišta – rekao je Vesić.

Izrazio je uverenje da se slični požari više neće događati i podsetio da je Grad Beograd pre četiri godine potpisao ugovor s japansko-francuskim konzorcijumom koji je preuzeo deponiju u Vinči.

 24sedam/Goran Sivački

– Tamo se više ne odvozi komunalni otpad, deponija će biti do kraja godine zatvorena, a nakon toga će na tom mestu biti posađeno drveće – naveo je Vesić i dodao da je napravljena nova sanitarna deponija na koju se odnosi otpad.

Naveo je da je ispod nove deponije postrojenje za preradu otpadnih voda koje će izvlačiti otrovnu vodu ispod stare deponije i prerađivati je tako da u čistom obliku odlazi u Dunav.

Vesić je kazao da je sagrađeno i postrojenje za preradu građevinskog otpada koje prerađuje oko 100.000 tona tog otpada od kojeg se pravi materijal za izgradnju puteva.

Beoinfo

Takođe, završava se postrojenje za preradu komunalnog otpada, kapaciteta oko 340.000 tona, a otpad će, kaže Vesić, prerađivati u toplotnu energiju i koristiti za grejanje dela Beograda.

– Završavamo toplotni dalekovod od toplane u Konjarniku do Vinče kako bismo tu energiju mogli da koristimo za grejanje – naveo je Vesić i dodao da se završava i postrojenje za proizvodnju struje iz otpada.

Vesić je kazao da se uzrokom požara u Vinči bave policija i tužilaštvo, a da je za sada utvrđeno da se na snimcima vidi dvoje ljudi na deponiji neposredno pre izbijanja požara.

24sedam/Goran Sivački

Ukazao je da ranije niko nije pokušao da zatvori deponiju i reši taj problem, a da je 2018. godine napravljena brana jer je deponija klizila ka Dunavu i pretila da izazove ekološku katastrofu.

– Ali niko se time nije bavio do 2014. kada smo raspisali tender i doveli najveće svetske kompanije da to reše – kazao je Vesić.

Pročitajte još

Naveo je da je kvalitet vazduha u Beogradu dobar i apelovao na građane da prate podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje i dodao je da je Grad Beograd prošle godine doneo odluku da kupi 50 mernih stanica, tako da će Zavod ima više mernih mesta i preciznije podatke.

– Imaće softver koji će, kombinovano s vremenskom prognozom, davati prognozu zagađenja, tako da će moći da unapred upozore građane na zagađenje u pojedinim delovima grada – rekao je Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike