"Đubre gori svaki dan, godinama se trujemo": 24sedam na licu mesta u Vinči (FOTO)

11.08.2021

18:45 >> 05:39

0

Bojim se za zdravlje svih ljudi, ali naročito za svoje, jer bolujem od respiratornih infekcija - priča Helena Janković

"Đubre gori svaki dan, godinama se trujemo": 24sedam na licu mesta u Vinči (FOTO)
Copyright 24sedam/Lj. S.

“Đubre svaki dan gori, konstantno udišemo taj kancerogeni dim i godinama unazad se trujemo”.

Ovo za 24sedam priča Helena Janković, stanarka voždovačkog naselja Medaković, povodom požara na deponiji u Vinči i dima koji se ne smiruju od subote uveče, kada je vatrena stihija prvi put počela da gori.

Odlaskom na deponiju, koja se nalazi na 14 kilometara od Beograda, reporteri 24sedam su se uverili da se sa smetlišta i danas diže dim koji se širi ka različitim delovima grada, u zavisnosti od smera duvanja vetra.

– Nikakav smrad nismo osetili od kada se požar dogodio, jer je dim vetar oduvao niz Duvan. Jedino je jutros malo smrdelo, ali ništa spektakularno – kazali su za 24sedam meštani naselja Stara Kaluđerica.

Da je smetlište u Vinči najproblematičnija lokalna ekološka tačka, koja se prostire na oko 70 hektara i na kojoj se dnevno odlaže i po 1.500 tona smeća, svedoči i Helena Janković, stanarka naselja Medaković.

24sedam/Lj. S.

– Ljudi u Beogradu ne znaju da deponija gori svaki dan. Konstantnim taloženjem zemljišta i klizanjem đubreta dolazi do aktivacije metana, koji se zapali. U suštini, gori svaki dan i non-stop ga zatrpavaju. Niko nije vodio računa o deponiji. Mi taj kancerogeni dim udišemo konstantno, godinama unazad se trujemo. Bojim se za zdravlje svih ljudi, ali naročito za svoje, jer bolujem od respiratornih infekcija. Ovih dana mi stvarno nije dobro, ne mogu da udahnem kako treba – objašnjava ona za 24sedam.

Kako Jankovićeva dodaje, na terasi joj se posle požara skupila masna i crna prašina kao garež.

24sedam/Lj. S.

Da je nakon požara smrad bio nepodnošljiv, potvrdila je i A. Z, sugrađanka koja živi u Poenkareovoj ulici, na Paliluli.

– Imam utisak da već dva dana vazduh smrdi na otrov. U nedelju ujutru krenula sam u radnju, kada sam pomislila da je pala magla. Užasno je smrdelo na neku kiselu paljevinu začinjenu sumporom. Navukla sam masku koju sam spremila za prodavnicu. Kad sam stigla kući, sa terase nisam videla Luku Beograd, ali ni svoju ulicu ka Pančevačkom mostu, sve je bilo u dimu – objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, opština Palilula je, inače, veoma zagađena, ali za vikend je na delu bila, kako dodaje, ekološka apokalipsa.

– Nadam se da će ta deponija uskoro biti zatvorena, u suprotnom teško nama – kaže za 24sedam A. Z, koja je za vikend zatvorila prozore i čekala da dim prođe.

“Prozore držati zatvorenim”

24sedam/Goran Sivački

U Zavodu za javno zdravlje 8. avgusta su saopštili da nisu detektovali “koncentracije zagađujućih materija koje mogu imati negativan uticaj na zdravlje pri akutnoj izloženosti”, ali su preporučili građanima da “tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore na stambenim objektima i duže ne borave na otvorenom, u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa”.

Zavod za javno zdravlje merio je količine ugljen monoksida, azot dioksida, sumpor dioksida i suspendovanih čestica ispod 10 mikrona.

“Vremenskih uslovi krivi za požar”

24sedam/Goran Sivački

Francusko-japanska kompanija “Beo čista energija d.o.o.”, koja upravlja deponijom u Vinči, saopštila je da očekuje da požar na toj deponiji bude ugašen “u naredna dva do tri dana”.

Kako kažu, požar je izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i brzo se proširio na oko pet hektara površine, ali je zahvaljujući brzoj intervenciji lokalizovan i sada je pod kontrolom.

24sedam/Lj. S.

– Intenzitet požara na deponiji je značajno veći usled prisustva deponijskog gasa (metan) i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije koronavirusa, koja je uticala i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara – navode u saopštenju.

Pročitajte još

Podsetimo, gradska vlast je 2017. godine potpisala ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Vinči sa francuskom firmom “Suez Groupe SAS” i japanskom kompanijom “I – Environment Investments Limited”. Po podacima koje je tada izneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, vrednost te investicije je 333 miliona evra.

Ovaj projekat predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih deponija na otvorenom u Evropi, izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje otpada, gde će se proizvoditi električna i toplotna energija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike