Svetogorskoj promenjeno ime čak osam puta, ali postoje i 34 ulice kojima nikada nisu menjani nazivi

19.10.2020

10:30 >> 10:59

1

Komisija za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Beograda je do 2004. preimenovala skoro 200 ulica

Svetogorskoj promenjeno ime čak osam puta, ali postoje i 34 ulice kojima nikada nisu menjani nazivi
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Najstariji Beograđani, rođeni u prvoj polovini prošlog veka, taman i da se nigde nikada nisu selili, morali su po nekoliko puta da promene lična dokumenta, jer je svaka nova vlast menjala nazive ulica i trgova kako joj je, u tom trenutku, odgovaralo.

U proteklih 100 godina sa beogradskih ulica sistematski su izbrisane table sa imenima srpskih kraljeva ili u bilo kom obliku predstavljala podsećanje na monarhiju, da bi sedamdeset godina kasnije na isti način bili “počišćeni” poznati antifašistički borci, narodni heroji iz NOB-a, političari, komunistički lideri i funkcioneri.

Tako su mnoge ulice u prestonici preimenovane po nekoliko puta, međutim, postoje i one čije su table oduvek nedodirljive.

Foto: Trg Marksa i Engelsa 1994. peimenovan je u Trg Nikole Pašića 24sedam/Katarina Mihajlović

Trg Marksa i Engelsa, koji je dobio naziv po Karlu Marksu, nemačkom filozofu na osnovu čijih spisa je osnovan marksizam, i Fridrihu Engelsu, tvorcu naučnog komunizma, preimenovan je 1994. u Trg Nikole Pašića, dugogodišnjeg predsednika vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Komisija za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Beograda je do 2004. preimenovala skoro 200 ulica. Nazivi ulica i trgova sa imenom predsednika i maršala Jugoslavije, ostali su na tablama u šest bivših republika SFRJ. Jedna od centralnih saobraćajnica u Beogradu 1992. preimenovana je iz Ulice maršala Tita u Ulicu srpskih vladara (danas kralja Milana), a u prestonici danas postoji 12 ulica i jedan trg sa nadimkom Josipa Broza.

Foto: Ulica Kralja Milana  24sedam/Katarina Mihajlović

Među ulice čija su imena često menjana spada i Krunska, kojoj je 12 puta promenjen naziv. Od 1945. dva puta je nosila to ime, zatim se zvala Moskovska ulica, po glavnom gradu nekadašnjeg SSSR-a. Godine 1951. preimenovana je u Proleterskih brigada, u čast brigada Narodnooslobodilačke vojske tokom Drugog svetskog rata. Ulica je poslednji put promenila ime 1997. Ponovo u – Krunska.

Devet puta je menjala ime i Resavska, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prestonici najviše ima Beogradskih ulica – čak 33.

“Ruske” ulice, koje su se ranije nalazile na Vračaru, a koje su dobile imena po sovjetskim herojima i oslobodiocima Beograda – generalu Ždanovu (danas Resavska), maršalu Tolbuhinu (danas Makenzijeva) i Bulevar Crvene armije (Južni bulevar) – izbrisane su sa mape grada krajem devedesetih godina prošlog veka. Tek kada je Dmitrij Medvedev, tada predsednik Ruske Federacije, u oktobru 2009. godine dolazio u Beograd, povodom 65 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu, ruski toponimi zvanično su vraćeni, ali i preseljeni iz centra grad ana Novi Beograd.

Svetogorska ulica, koja je dobila naziv po monaškoj državi Sveta gora, bila je preimenovana osam puta. Većina sredovečnih i starijih sugrađana i danas je pamti kao Ulica Lole Ribara (narodni heroj), kako se zvala sve do 1997. godine.

Foto: Raniji nazivi Dečanske ulice  24sedam/Katarina Mihajlović

U Starom gradu jedna od onih ulica koje žive 24 sata dnevno je Kralja Petra, koja se do 1997. zvala se Ulica 7. jula (Dan ustanka naroda Srbije).

Jedna od važnijih saobraćajnica, Dečanska ulica, pet puta je menjala ime, a do 1997. zvala se Moše Pijade, po revolucionaru i istaknutom posleratnom političaru i državniku.

Danas se većina Beograđana prilagodila novim imenima, ali stariji građani, koji su prošli kroz većinu preimenovanja, u svakodnevnom govoru i dalje koriste prvobitne nazive ulica, bez obzira što nadležni postavljaju nove table.

Ulice kojima nisu menjani nazivi

Beograd broji više od 8.000 saobraćajnica, a svega su 34 ulice kojima nikada nisu menjani nazivi. Među njima su Knez Mihailova, Balkanska, Kralja Milutina, Kosovska, Hilandarska, Kneza Miloša, Višegradska, Pop Lukina, Dobračina, Vase Čarapića, Kondina, Skadarska, Simina, Prizrenska, Zetska, Solunska, Velike Stepenice, Kraljevića Marka, Cara Dušana, Dositejeva, Rajićeva, Lomina, Vladetina. Nikada nisu preimenovani ni Kosančićev, Gundulićev, Zeleni i Obilićev venac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike