Teku ispod nas, a pojma nemamo: Pogledajte mapu reka i potoka koji su "zarobljeni" ispod Beograda! Da nema pumpi, plivao bi centar grada!

18.07.2022

19:00

2

Ispod hotela "Moskva" i sada radi nekoliko pumpi, inače bi hotel potonuo zbog izvora koji postoji ispod njega

Teku ispod nas, a pojma nemamo: Pogledajte mapu reka i potoka koji su "zarobljeni" ispod Beograda! Da nema pumpi, plivao bi centar grada!
Copyright Pixabay

Beograd važi za grad koji se nalazi na ušću dveju reka Save i Dunava, međutim, ono što mnogi Beograđani ne znaju jeste da se ispod našeg glavnog grada nalazi nekoliko podzemnih reka i potoka.

- Ispod hotela "Moskva" i sada radi nekoliko pumpi, inače bi hotel potonuo zbog izvora koji postoji ispod njega. Zgrada "Novosti", a nekadašnje "Borbe" ima bunar koji postoji duboko ispod zdanja, ispod "Ruskog cara" takođe postoji dubok bunar. Kada su neimari pravili Palatu "Albanija", kasnih tridesetih godina naleteli su na obilje podzemnih voda, a sve one se, po svemu sudeći, na kraju ulivaju u "Rimski bunar" - navodi se u knjizi "Beograd ispod Beograda".

Od reka i potoka koji teku pod ulicama prestonice najpoznatija je Mokroluška reka, koja teče od Velikog Mokrog Luga kroz ulice Zage Malivuk, Rimsku ulicu, Ustaničku ulicu na delu između ulice Vojvode Toze i ulice Grčića Milenka, niz autoput do Mostara gde se uliva u Savu.

24sedam/Google maps
 

Bulbulderski ili Slavujev potok kreće od trećepozivačke česme u Čingrijinoj ulici na Zvezdari i ide do Dunava ispod Ulice Dimitrija Tucovića.

Vračarski potok svi smo "preskakali" - on ide od Slavije ispod Nemanjine ulice ka Savi.

Čuburski potok teče sa Neimara ka Savi, Južnim bulevarom i Ustaničkom ulicom.

Bibijin potok je tekao Skadarskom ulicom - od zgrade Politike ka Bajlonijevoj pijaci.

24sedam/ Goran Sivački
 

Repiški potok izvire u Ulici Đorđa Ognjanovića (kod škole Miloš Crnjanski), a kod Ulice Milorada Jovanovića izlazi na površinu Makiškog polja i tu se uliva u melioracioni kanal.

Manastirski potok vezan je za Manastir Rakovica, smešten je u kolektor i kroz njega ide do Topčiderske reke.

Sve ove beogradske reke i potoci su i dalje tu, ali su "zarobljeni" ispod zemlje, u kanalizacionim cevima i kolektorima.

Takođe, veći deo Novog Beograda leži na podzemnim vodama. Tokom izgradnje, auto-put je na nekim mestima bio niži tridesetak cemtimetara od nivoa podzemnih voda, pa je sedamdesetih godina urađena drenaža.

Na Zelenom vencu se nekada nalazila velika bara, a nekadašnja pijaca, na današnjem Studentskom trgu, zbog reke, često je bila pod vodom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike