Novak je u polufinalu Ženeve! Posle rovovske borbe u prvom setu, samleo Grikspora!

23.05.2024

19:08

0

Autor: P.K.

Vrlo dobar nastup najboljeg tenisera svih vremena.

Novak je u polufinalu Ženeve! Posle rovovske borbe u prvom setu, samleo Grikspora!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković saznao je rivala za Rolan Garos, a onda se plasirao u polufinale turnira u Ženevi, pošto je u dva seta pobedio 27. tenisera sveta Talona Grikspora.

Posle 78 minuta borbe, Grikspor - Đoković 7:6, 1:6.

Njegov protivnik u polufinalu biće češki teniser Tomaš Mahač, 44. igrač sveta, kome će ovo biti prvo ATP polufinale.

Videli smo danas dva izdanja Đokovića, ali i dva izdanja Grikspora. Pre nego što pređemo na detalje, treba reći da je centralni teren u Ženevi bio ispod svakog nivoa. Obojica su se klizali, proklizavali, pojavio se čak i strah da će neko da se povredi.

No, uprkos tome, njih dvojica su bili u sjajnom raspoloženju, u jednom trenutku je Grikspor pokazao na teren i gestikulacijom upitao Đokovića "vidiš li ti na čemu mi igramo?", na šta se Novak osmehnuo i klimnuo glavom.

Što se tiče samog meča, tu smo videli pravu bitku "u prsa". U prvih nekoliko gemova nijedan od tenisera nije uzeo ni poen na servis drugog.

Grikspor je tukao svoje bombe, najviše iz forhenda i gađao linije. Dugo ga je to služilo, a, ruku na srce, bio je i miljenik sreće u nekoliko navrata. No, sreća je sastavni deo sporta.

Ispostavilo se da se ključni trenutak meča desio u 10. gemu prvog seta. Grikspor je poveo 5:4, a onda na Đokovićev servis imao tri brejk-lopte. Novak je sve to spasao i onda osvojio grem i to servisom!

Tada mu je proradio servis, pa je ostao u setu, a onda je na servis Talona došao do tri brejk lopte i iskoristio drugu za 6:5. Posle toga nije bilo iznenađenja, servirao je sigurno i dobio prvi set 7:5.

Drugi set – potpuno druga priča. Đoković je ušao u ritam, napravio još dva brejka, poveo 4:1 i delovao kao konačno onaj stari. Grikspor više nije postojao na terenu, uspeo je da osvoji svoj servis-gem, ali samo jedan i to je bilo sve od njega u drugom setu.

Novak je onda došao do tri brejk-lopte, iskoristio prvu i plasirao se u polufinale. Prvi set je trajao 52 minuta, a drugi upola manje – 26.

Ako Đoković bude igrao kao što je igrao danas posle spasene tri brejk-lopte, teško da će bilo ko moći da mu se suprotstavi u Parizu…

BLOG UŽIVO:

1:6 Tri brejk lopte za Novaka. Koristi Đoković prvu i u polufinalu je! Ovo je u drugom setu bilo fenomenalno izdanje Srbina!

1:5 Imao je Novak rešenje na odličan ritern Talona. 30:0. Pa 40:0. "Krompirići". 5:1 za Noleta!

1:4 - Siguran je ovog puta bio Talon, konačno osvaja svoj servis. Lošu seriju je prekinuo novim lopticama. Novak je nekoliko puta gledao u svoj reket, a onda naglas rekao "Zvone mi reketi".

0:4 Sada Grikspor napada Đokovićev servis i osvaja prva dva poena. 0:30... Sada je mreža poslužila Novaka, ali Talon dolazi do dve brejk lopte. Nole je spasio prvu. A onda i drugu i to asom - nerešeno. Tako je! Vodi Nole 4:0.

0:3 Đoković je sada u ritmu, a Grikspor je sada počeo da promašuje ono što je dugo, dugo pogađao. To je moralo da se desi, jer je to toliko agresivni tenis da je to prosto neminovnost. Brejk lopta. Evo ga! Jeste Novak zaigrao bolje, ali treba reći i da se Talon poprilično raspao posle onih servisa. Ovo je treći uzastopni brejk i više ne postoji na terenu. Ima li vremena da se trgne?

0:2 Nole svojim četvrtim asom dolazi do gem lopte, koju odmah koristi. Potvrdio je brejk! Đokovićev servis je proradio tačno onda kada je spasavao one tri brejk lopte. Samo neka nastavi tako.

0:1 Siguran je Talon, osvaja prva dva poena, ali Novak je sada pronašao ritam. 30:15. Isprobava Đoković neke stvari, dolazi do 30:30. Mora se napomenuti da je ipak dobra atmosfera na terenu i deluje da su igrači jako raspoloženi, uprkos katastrofalnom stanju terena. Brejk Novaka, idemo!

Kraj prvog seta: Grikspor - Đoković 5:7

5:7 Dobar početak, 30:0. Novak je na poen od seta, ali sudiju pita šta se dešava i komentariše je da je neverovatno na kakvom terenu igraju. Set za Novaka! Do njega je došao fantastičnim forhendom posle 52 minuta igre!

5:6 Ostao je Novak u setu, a onda osvojio prva tri poena na Talonov servis, to su tri vezane brejk lopte. Holanđanin spasava prvu. A onda ni drugu. Pa ni treću, nerešeno je. Prednost Nole. Nova brejk lopta. Isti scenario, obrnute uloge u odnosu na prošli servis. Brani se Grikspor ponovo i to ponovo na nec! To se baš retko viđa. Peta brejk lopta za Noleta. Evo brejka!

5:5 Grikspor je poveo 0:40, ali je onda Noletu proradio prvi servis. Na 30:40, pa na četvrtu brejk i set loptu napravio je servis viner i potom svoju prvu gem priliku pretvorio u poen za ostanak u setu. Iskoristio ga je, ništa od brejka!

5:4 Nema ovde nikakvih promena, čuva Grikspor svoj servis, Đoković je osvojio jedan poen. Forhend je i dalje glavno oružje. Bližimo se taj brejku.

4:4 Grikspr sada igra dobro. Poveo je, ali se Novak ne da. Grikspor ima brejk loptu! Duže su sada razmene, Holanđanin se dobro brani bekendom. Đoković dolazi do izjednačenja, a onda i prednosti. Koristi to Nole, novo izjednačenje. Kakva borba u prvom setu.

4:3 Ovog puta je Novak pročitao rivala, ali ne udara dobro. I to će valjda da se okrene.

3:3 Novak brzo osvaja prva dva poena na svom servisu. Nole asom dolazi do prve gem lopte, a onda i drugim dolazi do izjednačenja. Nerešeno je.

3:2 Evo, sada i Đoković konačno osvaja poen kada ne servira. Grikspor ima 30:15. Obojica se žale na teren. Đoković je došao do 30:30. Holanđanin za sada jako dobro udara. Videćemo koliko će to da potraje. Evo brejk lopte za Đokovića! Grikspor je gađao liniju opet, ali je sada promašio. Aut, pa nerešeno. Nole je proklizao, pa pogodio mrežu. Razume Holanđanin i pokazuje Srbinu "vidi po čemu igramo". Najbolji se smeje i klima glavom. Osvaja Grikspor gem.

2:2  Posle pauze, Novak servisa. I evo, konačno, posle 13 poena, Talon osvaja poen iako nije servirao. Grikspor udara jako i gađa linije. Novak pravi duplu servis grešku, pa dolazi do 40:30. Osvaja Novak svoj servis gem!

2:1 Videli smo prvi as danas. Grikspor potom dobija i drugi poen, pa i treći. Nastavlja se mini-tradicija na ovom meču. Ne da niko nije bio blizu brejka, nego niko nije uzeo ni poen na servis rivala! Svih 12 poena uzeli su oni koji serviraju. Idemo dalje.

1:1 Novak dobija prva dva poena svog servisa. I treći poen. Pronašao je Đoković rešenje za ubilački forhend rivala. Obojica rivala su dobila sve poene na svom servisu. Nerešeno je.

1:0 Dobio je Talon prvi poen, pa i drugi. Pa i treći. Ovo je gem lopta za Grikspora. Sa nulom dobija Holanđanin prvi gem.

Počeo je meč!

- Hladno je u Ženevi baš, na tribina su ljudi u jesenjim jaknama.

 

 

- Sudija je dao poslednja uputstva igračima na terenu. Meč uskoro počinje, Talon prvi servira. Igrači se sada zagrevaju.

- Novak je na terenu, uz delirijum publike na terenu, koja se nije nadala da će ga uopšte videti.

- Mahač je u polufinalu! Tamo čeka pobednika meča Đoković-Grikspor. Uskoro bi trebalo Novak i Talon da se nađu na terenu.

- Mahač i Mikelsen su na terenu, zagrevaju se i trebalo bi uskoro da nastave meč.

- Đoković i Grikspor je trebalo da igraju posle duela Aleksa Mikelsena i Tomasa Mahača. Taj meč je prekinut zbog kiše u drugom setu, tako da je izvesno da ćemo čekati još.

- Njih dvojica su se sastajali tri puta i uvek je Đoković pobeđivao.

- Grikspor je pobedio Denisa Šapovalova u tri seta, u dvodnevnom maratonskom meču. Na polovini drugog seta između Kanađanina i Holanđanina meč je prekinut zbog kiše koja je ponovo počela da ometa igrače. Meč je nastavljen u četvrtak, gde se Grikspor bolje snašao. Đoković i Holanđanin treba da počnu da igraju u 16.30, što Griksporu ostavlja baš malo vremena za pripremu za meč protiv prvog tenisera sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike