Arheološko otkriće u centru Beograda! Evo šta je pronađeno na gradilištu kod Skupštine Srbije (FOTO)

14.05.2024

07:51

0

Radove na parkingu zaustavili su arheolozi zbog nalazišta koje se ukazalo prošlog leta

Arheološko otkriće u centru Beograda! Evo šta je pronađeno na gradilištu kod Skupštine Srbije (FOTO)
Copyright Printscreen/ RTS

Konačno se čuju mašine na gradilištu kod Skupštine. Mesecima, tu je samo stajala razrovana zemlja, jer su radove na parkingu zaustavili arheolozi zbog nalazišta koje se ukazalo prošlog leta, piše RTS.

Na gradilištu pored Skupštine Srbije postavljaju se prvi šipovi. Javna podzemna garaža na uglu Vlajkovićeve i Kosovske imaće 284 parking-mesta.

Printscreen/ RTS
 

- Ovde imamo četiri nivoa garaže, tako da je to dosta velika visina, odnosno dubina koju treba obezbediti da ne upadne zemlja unutar tog prostora, i gradi se jedna po jedna ploča - kaže Marko Stojčić, urbanista.

Prošle godine je na ovom mestu pronađeno vredno arheološko nalazište. Tokom šest meseci, petnaestak arheologa otkrilo je ostatke antičkog Singidunuma i rimskih grobova, ali i nešto što ih je posebno iznenadilo.

- Nismo očekivali da ćemo na ovom prostoru naći ostatke rimskog vodovoda. On je odlično očuvan u dužini od skoro 70 metara. To su jedna ozidana cev, kamena, obložena hidroizolacionim malterom i nešto slično današnjem šahtu, ali to je sistemu koji je služio za prečišćavanje vode. Jasno je da je reč o vodovodu, s tim što voda nije bila voda za piće nego tehnička voda, koja je služila za pokretanje nekih mašina - rekao je arheolog Milorad Ignjatović.

Sve što je pronađeno na arheološkom nalazištu kod Skupštine trenutno se nalazi u deopoima Muzeja grada. Neki predmeti postaće deo njegove stalne postavke, a neki će biti izloženi u parku iznad javne garaže.

- Reč je o pokretnim nalazima i i dislociranim delovima rimskog vodovoda i antičih grobnica. Što se tiče delova rimskog vodovoda koji je dislociran i antičkih grobnica, oni će nakon konverzacije i pripreme biti vraćeni nakon izgradnje garaže u Vlajkovićevoj, odnosno biće formiran arheološki park na prostoru gde se nalazi garaža - izjavio je viši konzervator u Muzeju grada Beograda.

- Imaćemo moderniji park, mi ga nazivamo Rimski park, upravo zbog ovih arheoloških ostataka koji će se naći na površini. Gledaćemo i da te dečje sprave budu isprojektovane, izvedene u tom duhu - dodaje Stojčić.

Printscreen/ RTS
Marko Stojčić

Trebalo bi da radovi budu završeni do kraja sledeće godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike