Premijer Gruzije dobio direktnu pretnju iz EU zbog zakona o stranim agentima: Videli ste šta se desilo sa Ficom

23.05.2024

16:54

0

Kobahidze je ranije izjavio da gruzijske vlasti ne žele "ukrajinizaciju" zemlje, niti stvaranje "majdana" i "drugog fronta" protiv Rusije

Premijer Gruzije dobio direktnu pretnju iz EU zbog zakona o stranim agentima: Videli ste šta se desilo sa Ficom
Copyright Profimedia

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze izjavio je da je tokom telefonskog razgovora o usvojenom zakonu o stranim agentima jedan evropski komesar pokušao da ga zastraši primerom nedavnog atentata na premijera Slovačke Roberta Fica.

Kobahidze je naveo da je komesar spomenuo mere koje bi zapadni partneri mogli da preduzmu ako veto na zakon o transparentnosti bude nadglasan.

- Pored kontinuiranih ucena (sa Zapada) desila se i šokantna pretnja koja je izrečena tokom telefonskog razgovora sa jednim od evropskih komesara. Tokom razgovora sa mnom on je nabrojao čitav niz mera koje bi zapadni partneri mogli da preduzmu ukoliko bude nadglasan veto na zakon o transparentnosti i, nabrajajući te mere, rekao je: "Videli ste šta se desilo sa Ficom i trebalo bi da budete veoma oprezni" - rekao je Kobahidze.

Kobahidze je ranije izjavio da gruzijske vlasti ne žele "ukrajinizaciju" zemlje, niti stvaranje "majdana" i "drugog fronta" protiv Rusije.

Zakon o stranim agentima usvojen je na plenarnoj sednici gruzijskog parlamenta, što je izazvalo tuču među poslanicima.

Portparol Evropske komisije Peter Stano nazvao je zakon "ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije", dok je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer upozorila da bi usvajanje tog zakona moglo dovesti do "fundamentalnog revidiranja" odnosa SAD i Gruzije.

Profimedia
 

Nakon masovnih protesta u prestonici koje je policija suzbijala suzavcem i vodenim topovima, vlasti su povukle zakon iz parlamenta. Međutim, vladajuća partija Gruzijski san u aprilu je ponovo podnela sporni predlog zakona, ovaj put koristeći termin "organizacija koja sprovodi interese strane sile".

To je dovelo obnavljanje protesta. Lokalna opozicija tvrdi da je zakon analogan ruskom zakonu i usmeren protiv prijatelja Gruzije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je izjave protiv zakona apsurdnim, podsećajući da su Sjedinjene Američke Države prve osmislile sistem borbe protiv stranih agenata, te da je to sada globalna praksa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike