Kad počne tuča u autobusu, vozač mora odmah da uradi jednu stvar: Da li možete da naplatite odštetu ako vas napadnu u prevozu?

24.06.2022

17:45

1

Najnoviji primer bahatog ponašanja građana jeste onaj koji se dogodio u autobusu koji saobraća na relaciji od Beograda do Mladenovca

Kad počne tuča u autobusu, vozač mora odmah da uradi jednu stvar: Da li možete da naplatite odštetu ako vas napadnu u prevozu?
Ilustracija - Copyright S.M.S./ATAImages Pexels

Beogradske naslovnice u poslednjih nekoliko nedelja ispunjavaju brutalne tuče u gradskom prevozu, kako između samih putnika, tako i između vozača i građana, zbog čega se u javnosti pokrenulo pitanje - kakve su obaveze i ovlašćenja šofera u takvim situacijama.

Najsvežiji primer bahatog ponašanja građana jeste onaj koji se dogodio u autobusu koji saobraća na relaciji od Beograda do Mladenovca.

Neprijatna situacija je nastala kada su se dvojica muškaraca sukobila nasred prolaza, između sedišta. Pesnice su sevale, a zatim su i putnici počeli da viču.

printscreen/instagram/serbia_alive Beograd
Fotografija incidenta u autobusu za Mladenovac

- Niko nije ni pokušao da ih razdvoji. Vozač je čuo buku, stao u jednom trenutku i otvorio vrata, ali ništa nije rekao i takođe nijedan od njih nije hteo da napusti vozilo. Vozač je samo zatvorio vrata i krenuo bez da pozove policiju. Krećemo se i dalje. Šta će biti do kraja puta ne znam - navodi se u opisu video-snimka koji je objavljen na društvenoj mreži Instagram

Nažalost, ovo nije redak slučaj da u javnom gradskom prevozu dođe do nekog incidenta, zbog čega se sugrađani i pitaju kakva ovlašćenja i obaveze ima vozač?

Šta šofer može da uradi? 

Profimedia
 

Iz Saveza ozbiljnih sindikalaca GSP-a za 24sedam objašnjavaju da je vozač u takvim situacijama dužan da zaustavi odmah vozilo i pozove MUP, kao i da obavesti svoje nadležne da je došlo do izmena u rasporedu vožnje usled određene situacije.

Takođe, oni ističu da se dešavalo da samoinicijativno reaguju u takvim situacijama. 

- Jednom su se neke devojke potukle, pa je vozač izašao iz kabine da ih razdvoji. Šoferova je dobra volja da li će da reaguje na incident ili samo da zaustavi vozilo i pozove policiju. On ne može da bude kažnjen u tim situacijama - navode za 24sedam iz ovog saveza. 

Međutim, šta se dešava u situacijama kada putnik zadobije povrede u gradskom prevozu usled tuče i da li može da traži odštetu od GSP-a ili ne? 

24sedam/Antonio Ahel/ATAImages/Profimedia
 

Na ovo pitanje, iz Saveza ozbiljnih sindikalaca kažu da ukoliko putnik povrede nije zadobio usled neke saobraćajne nezgode, poput naglog kočenja, nema pravo na odštetu od GSP-a. 

- Ako vozač bude povređen u incidentu, on je osiguran preko firme. Takođe, ima i pravo na odštetu, ali samo ako su u pitanju teške telesne povrede. Pored toga, šofer može da pokrene i privatnu tužbu protiv lica od kog je zadobio povrede - objašnjavaju oni. 

Na pitanje koliko se često dešavaju napadi na vozače GSP-a, naši sagovornici ističu da su oni vrlo učestali. 

- Maltene na svakih mesec dana imamo po nekoliko napada na vozače. Pokušali smo da te incidente smanjimo time što smo predložili da vozači dobiju status službenog lica, ali taj predlog je bio odbijen - kažu oni. 

Printscreen/Instagram/moj_beograd
Ilustracija

Iz Saveza ozbiljnih sindikalaca navode da se verbalni sukobi između vozača i putnika najčešće dešavaju usled naglog kočenja autobusa. 

- Vozač naglo koči samo u situacijama kada je to neophodno, odnosno ne bi li izbegao direktan sudar sa drugim vozilom ili pešakom. Putnici u tim situacijama odmah okrivljuju vozača, jer ne vide celokupnu situaciju. Takođe, vozač uopšte nije dužan da sačeka putnika koji trči ka stanici. Dešavalo se da putnici proture ruku između vrata autobusa, otvore ih i napadnu vozača - objašnjavaju iz sindikata za 24sedam.

Šta sme, a šta ne da se unese u gradski prevoz?

ATA Images/Pixabay
 

Prema Odluci o javnom gradskom prevozu, putnik u vozilo može da unese stvari kao što su: ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačka ili sportska opremu (gde spada puška u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično) kao i drugi prtljag. Ističe se da svi ti predmeti ne bi smeli da svojim dimenzijama i svojstvima ugrožavaju sigurnost putnika.

U delu koji se odnosi na zabranjeno ponašanje u prevozu, istaknuto je da vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, zatim licu obolelom od zarazne bolesti, detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe, ali i licu čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa.

Posebno je naglašeno, da je zabranjeno: nalaziti se u vozilu linijskog prevoza bez važeće karte, unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim specijalno dresiranih pasa vodiča slepih lica, ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake, pušenje u vozilu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike