Sa skokom temperature vratili se stari problemi: Evo koliko autobusa u javnom prevozu nema klima-uređaje!

25.05.2022

08:05

0

Na pravi pakao u prevozu za 24sedam požalila se Mira S. (53), koja svakodnevno ide autobusom na posao

Sa skokom temperature vratili se stari problemi: Evo koliko autobusa u javnom prevozu nema klima-uređaje!
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Sa dolaskom proleća i neočekivanog skoka žive u termometru, pojavila se i česta slika vrele vožnje u usijanim beogradskim autobusima

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pravi pakao u prevozu za 24sedam požalila se Mira S. (53), koja svakodnevno ide autobusom na posao. 

- Kako je skočila temperatura, tako je počelo da bude vruće u prevozu. Ljudi se znoje zbog vrućine, a često prozori nisu otvoreni. Kada pokušate da ih otvorite, uvek naiđete na nekoga kome smeta "promaja" i ko odmah zatvori prozor. To ne mogu da razumem! A u autobusu ne može da se diše - požalila se ona. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na pitanje kojim autobusom ide na posao, naša sagovornica je rekla linijom 25, kao i da je svake godine ista priča sa tim autobusom - klima malo radi, malo ne radi. 

Iako na nekim linijama javnog gradskog prevoza klima-uređaja nema, u većem broju vozila sugrađani su mogli da osete hladan vazduh kako struji.

Takođe, manje sreće uvek imaju sugrađani koji svakodnevno koriste tramvaj kao prevozno sredstvo, jer u njima klima-uređaji mnogo ređe rade. 

Koliko vozila nema klima-uređaje?

Da klima-uređaja u javnom gradskom prevozu nema, potvrdili su i iz Sekretarijata za javni prevoz, rekavši da od ukupnog broja vozila 11,4 odsto nema sistem hlađenja. 

- Od 2.307 vozila, registrovanih u sistemu, koja obavljaju javni prevoz putnika na teritoriji grada Beograda, ugrađene klima-uređaje nemaju 264 vozila - rekli su oni. 

Iz Sekretarijata su naveli da je reč o starijim vozilima, kod kojih ne postoji tehnička mogućnost ugradnje klima-uređaja. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Nabavkom novih vozila smanjuje se svake godine broj onih koja nemaju klima-uređaj. Nabavkom autobusa na gas, tramvaja i trolejbusa sa autonomijom, sva vozila u sistemu javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda biće sa klima-uređajima - kažu u Sekretarijatu.

Kada je reč o 2022. i vozilima u kojima klime rade, Sekretarijat za javni prevoz je, kao i svake prethodne godine, početkom ovog meseca prevoznike dopisom podsetio na obavezu da klima-uređaji u vozilima moraju biti ispravni i uključeni pri spoljašnjoj temperaturi vazduha iznad 25 stepeni.

- Svakog dana zaposleni Odeljenja za monitoring i upravljanje, koji radi 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, šalju poruke svakom vozilu koje tog trenutka obavlja javni prevoz putnika kroz sistem za praćenje vozila kada spoljašnja temperatura vazduha iznosi 25 stepeni, a poruku dobijaju na vozački kompjuter koji se nalazi u svakom vozilu. Na taj način dodatno podsećamo vozače da uključe klima-uređaj u vozilu – pojašnjavaju u ovom gradskom preduzeću. 

Takođe, oni podsećaju da je Odlukom o javnom prevozu putnika u Beogradu predviđeno da vozila u obavljanju linijskog prevoza moraju biti provetrena, odnosno kada je spoljna temperatura iznad 25 stepeni moraju biti rashlađena.

Kada je šofer dužan da uključi klima-uređaj? 

Profimedia
 

Prema proceduri, vozači su dužni da klima-uređaje u gradskom prevozu uključe kada spoljašna temperatura pređe 25 stepeni celzijusa.

- Kada se steknu uslovi za uključivanje klima-uređaja, tada temperatura u vozilu bude niža od dva do pet stepeni celzijusa u odnosu na spoljnu temperaturu - rekao je za Tanjug Bojan Brežančić iz JKP GSP "Beograd".

Šta kaže zakon? 

U Odluci o javnom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda piše da je predviđena novčana kazna od 150.000 dinara za prevoznika i drugo pravno lice ako linijski prevoz obavlja vozilima koja ne ispunjavaju ove uslove. 

Za prekršaj će se kazniti i odgovorno lice novčanom kaznom od 20.000 dinara.

Takođe, previđene su i ugovorne kazne u iznosu od 20.000 dinara za različite zapisnički utvrđene nepravilnosti u izvršavanju ugovorenih obaveza (klima-uređaj, uređaji za grejanje, uređaji za brojanje putnika, video-nadzor, displej, oštećena sedišta, rukohvati, pod i ostala tehnička oštećenja u vozilu, boja vozila, obeležavanje vozila – identifikacioni broj, nenošenje uniforme, loša higijena vozila…).

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti